Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Сетихте се

Мая Йовановска

30. Май 2018 , брой: 102   413   0Повече от 10 години след влизането ни в ЕС и близо 20 след натикването в ъгъла на Българския държавен стандарт, който гарантираше високото качество на родните храни, Министерството на земеделието се заема да изработи нови стандарти за някои хранителни продукти. Засега всичко е доста неясно - както храните, които ще бъдат обхванати от новите изисквания, така и процентното съдържание на съставките им. Например колко месо трябва да има в салама. Единственото, което ни казват, е, че това ще са познати на потребителите продукти - наденица, кремвирши...
Стандарти, гарантиращи определено качество на храните, има и сега. Сред тях са БДС за сиренето и млякото, както и изработеният след 2007 г. стандарт за месни продукти "Стара планина". И който иска, ги спазва. Единственото задължително, с което страната ни се ангажира след приемането в ЕС, е продуктите да са безопасни. След скандала с двойния стандарт на някои вносни храни властта се сети за качеството. Всички искаме да ядем по-качествени храни, но дано това не се окаже поредната медийна акция. А и нещата са доста неясни. Обявяват я, но още не било определено какви ще са минималните проценти на месо, мляко, плодове и т. н. Експерт от МЗХГ, който работел по новите изисквания, не казва нищо конкретно. Проверката на новите изисквания щяла да бъде по документи, за проби и дума не става.
Най-важното е обаче, че новите изисквания щели да са задължителни. А в ЕС подобно задължително изискване няма. Какво излиза тогава? Ще натиснем родните производители, сред които и сега има такива, които държат високо качество, да спазват новите изисквания, а на големите евроиграчи ще им накривим капите. Бедните нашенци ще продължат да купуват по-евтините нискокачествени продукти. А печалбите е ясно къде ще отиват. Това, дето ни поднасят сега, звучи, меко казано, необмислено.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"