19 Април 2024петък02:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фандъкова вбеси суходолци

Сметището в софийския квартал в крайна сметка влезе в програмата на експертите от ЕК

/ брой: 148

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

Суха статистика и исторически данни, липса на конкретни предложения и срокове, в които проблемът със сметището в Суходол да се реши за пореден път, ядосаха вчера жителите на столичния квартал. Възмущението им бе породено от представянето на кмета на София Йорданка Фандъкова пред делегация на евродепутати от комисията по петициите и жалбите към Европейския парламент, които са на проверка в България по сигнал на суходолци и няколко природозащитни организации.
Делегацията, водена от евродепутата Маргрете Оукен, както и представителите на сдружението от Суходол, изпратило жалба до комисията, бяха приети от Йорданка Фандъкова и заместничката й Мария Бояджийска. Преди да влязат в общината, евродепутатите обаче бяха посрещнати от импровизиран протест на суходолци, които настояваха проверяващите да се запознаят с проблемите на място, вместо да слушат доклади и суха информация.
Представянето на Фандъкова пред делегацията така и не удовлетвори столичани, каза за ДУМА евродепутатът Илияна Йотова. Вместо да отговори на страховете на суходолци с конкретни предложения за решаване на проблема с боклуците, Фандъкова се впусна в дълъг монолог, описващ историята на сметището, разказа тя. Според лявата евродепутатка гражданите така и не са чули как кметът смята да се справи с положението. Фандъкова за пореден път отправила обвинения към предишни управляващи - кметове и правителства.
"Чухме добре познати факти за проекта, който Столичната община е депозирала пред ЕК за изграждането на инсталации за преработка на отпадъците. За пореден път чухме, че до броени часове ще получим одобрението на комисията за строежа. От няколко месеца слушаме, че ще стане "всеки момент", лично аз обаче вече не вярвам, че това ще се случи скоро", коментира Йотова. Все още няма одобрение от ЕК, нито пък са получени пари оттам, допълни тя.
Фандъкова се опитала да политизира проблема. "Наложи се колегите да обясняват, че в делегацията от Европейския парламент има представители на различни партии и макар да имат политическо мнение, с това не бива да се спекулира. Проверката ще обхване и строежите на ски писти в Рила, и незаконните обекти в Родопите. Кметовете на населените места, в които ще отидат евродепутатите, са от различни партии. Това не е атака срещу г-жа Фандъкова или някой друг", обясни Йотова.
Според присъствали на срещата с Нона Караджова, на която представители на сдружението от Суходол не са били поканени, министърката заявила, че не може всички да са доволни. По този начин тя неглижирала възмущението на хората от квартала.
В крайна сметка евродепутатите обещаха на втори юли да отидат в Суходол и на място да видят какво кара гражданите така бурно да се оплакват от сметището.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ