29 Март 2024петък11:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Куртев с клавирен рецитал на "Софийски музикални седмици"

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 66

"Софийски музикални седмици" продължава днес, 30 май, от 19 ч. с концерт "Звукови пространства" в камерна зала "България". Участват Росен Идеалов - кларинет, Георгита Бояджиева - виолончело, Александър Василенко - пиано. Публиката ще чуе творби на Нино Рота, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Пиер Булез, Александър Цемлински. Цигуларката Лия Петрова ще свири произведения на Брамс и Бетовен със Софийската филхармония на 31 май от 19 ч. в зала "България". Диригентка е Хориа Андрееску (Румъния). По същото време в камерна зала "България" ще започне "30 струни" - концерт на мандолинния квартет "Сезони". Програмата съдържа творби от Големинов, Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Ценко Минкин, Славчо Николов, Дора Драганова, Карлос Гардел и др. Клавирен рецитал на Атанас Куртев с произведения от Шуман предстои на 1 юни от 19 ч. камерна зала "България". На следващия ден от 19 ч. ще гледаме "Дух и слово" - концерт, изложба и филм по случай 90 години от рождението на Александър Танев, в зала НМА "Проф. Панчо Владигеров". С участието на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" с диригентка Теодора Павлович, Духовия квинтет "Пилекадоне", Инес Симеонова - пиано, Кирил Михайлов - тромбон. На 3 юни от 19 ч. в зала "България" ще пеят тенорите на Райна Кабаиванска. Диригент е Найден Тодоров, солисти са Андреа Каре (Италия), Давиде Риу (Корея), Рейналдо Раймирес-Дроз (Венецуела). Участва НФХ "Светослав  Обретенов" с диригент Славил Димитров. В програмата - арии и дуети от опери.
Програмата продължава с "Класика в жанра" (6 юни) в камерна зала "България" - "София квартет",  ще изпълни творби на Моцарт и Бетовен. По същото време, от 19 ч., в зала "Сълза и смях" зрителите ще гледат "Любов и ревност" - две премиерни едноактни опери от Албена Петрович-Врачанска, спектакъл на Държавната опера в Стара Загора, диригент е Алекс Сансо (Испания). Клавирен рецитал на японския пианист Яске Хосака с произведения от Панчо Владигеров предстои на 10 юни от 11 ч. в Музикалната академия. Клавирен рецитал ще изнесе Джем Есен (Турция) на 11 юни от 19 ч. В програмата - творби на Джем Есен, Лист, Скрябин, Шопен. Рецитал "Виена в три столетия" на Ива Хьолцл-Николова - цигулка, и Флориан Крумпьок - пиано (Австрия), може да се чуе на 14 юни от 19 ч. в камерна зала "България", с творби на Бетовен, Брамс, Карл Шиске, Ерих Урбанер. Плевенската филхармония ще изнесе концерт на 18 юни от 19 ч. в зала "България" под диригентството на Йордан Камджалов. Ще звучат творби на Бричалди, Морлачи, Карули, Чайковски. Концертът "Душата ми харесва песента ти" е на 22 юни от 19 ч. в камерна зала "България". Участват Шири Хершковиц - сопран (Израел), Томина Първанова - арфа, Атанас Кръстев - виолончело, Мила Павлова - флейта. Те ще изпълнят творби на Равел, Уилям Май, Любомир Пипков. По същото време в Централния военен клуб ще свири Струнен квартет "Големинов" по случай 110 години от рождението на Марин Големинов. На следващия ден от 19 ч. отбелязват 50 години от създаването на Камерната капела "Полифония" с концерт под диригентството на Людмила Герова в камерна зала "България". В програмата - Марко Инджениери, Якобус Галус, Монтеверди, Хендел, Шуман, Чайковски, Дебюси и др.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ