Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Идиокрация

Георги Христов

31. Май 2018 , брой: 103   488   0Тази седмица за пореден път еврочиновник, за който никой не е гласувал, си позволи да дава акъл на гражданите на съюза. И ако ние сме горе-долу свикнали вече на такива неща и не се впечатляваме особено, този път обект на поученията станаха италианците. Еврокомисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер заяви в интервю за "Дойче веле", че пазарите щели да ги научат да не гласуват за популисти.
Нормално беше лидерът на партията "Лига" Матео Салвини да му поиска оставката. Защото какво значи, че пазарът щял да научи някой да гласува за "правилните" хора? За пореден път брюкселските бюрократи показват, че демокрацията за тях е ценност само когато им изнася. Ха е посмял някой да кривне от правата линия, ха ще му се размаха пръст, ще завалят обиди, ще има санкции, наказателни процедури и т. н. С две думи - или ще слушате, или бой.
И после същите се сърдят, че имало антиевропейски настроения. Сърдят се, че хората гласуват за популисти и че дори искат да напуснат ЕС или еврозоната. Ами нормално е да искат. Т. нар. "европейски проект" звучи много добре на хартия, обаче на практика се получава нещо много различно. Уж трябваше да ни донесе свобода и просперитет, но не получихме нито едното, нито другото. Италианците са поредните, които го установяват.
В този смисъл президентът на ЕС Доналд Туск направи добре, като скастри Йотингер, че хора като него трябва да служат на гражданите, а не да ги поучават. А още по-малко пък да им говорят като на идиоти. Защото тогава не хората, а разни йотингеровци изглеждат като идиоти. По-притеснителното обаче е, че това нефелно поведение не е от днес и вероятно няма и да свърши скоро. Решението е видно и от Космоса - или в Брюксел трябва да почнат да си вършат работата, за която са там, или накрая няма да имат работа. И няма да е виновен нито Путин, нито Орбан, нито Салвини.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"