Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

Позиция

Равносметка ли?

Аида Паникян

31. Май 2018 , брой: 103   604   0За 18 години - 17, от 2010 г. до момента - 6, а само за мандата от 2010 до 2015 - 4. Това е равносметката за ръководителите на здравната каса, откакто тя съществува. Навярно скоро възрастта й и броят на шефовете й ще се изравнят.
При това положение не може да се очаква никаква праволинейна политика на осигурителната институция. А и през последните 8 години, когато държавата безочливо открадна 1,5 млрд.лв. от здравни вноски на хората, касата, както и здравното министерство, се превърнаха в придатъци на Министерството на финансите. А създадената като обществен фонд здравна каса отдавна е загубила самостоятелността си и е одържавена. 
Днес сме свидетели на поредния водевил, чийто сценарий е съшит с бели конци. Целта му най-вероятно е отново да бъдат заметени под килима истинските проблеми с неразплатените дългове към чуждестранни здравни фондове. Да, иде реч за същите онези 271 млн. лв. дълг, заради които чуждите клиники вече не искат да приемат български пациенти. Същите 271 млн. лв., за които се знае повече от година, отпреди Плочев да стане шеф на касата. Само че изричането на глас на всеизвестна истина му излезе скъпо. Нищо, че в началото изглеждаше послушен, податлив на манипулации, ако щете дори с признанията му "между редовете", че не знае какво точно подписва.
Какво да очакваме? Някой още по-послушен и верен на управляващите. Именно на управляващите, защото колкото и да допуска законът всяка политическа сила да представя свой кандидат за управител на касата, априори се знае чия кандидатура ще "спечели" т.нар. състезание. Знае се и кога е настъпил моментът и поредният шеф ще трябва да напусне поста "по лични причини".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"