Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Икономика

Изграждат нова линия за рециклиране на отпадъци

Евгени Гаврилов

31. Май 2018 , брой: 103   141   0България е лидер в рециклирането на отпадъци на Балканите и новата автоматична линия, която предстои да бъде пусната в действие през септември, ще допринесе за запазване на тази позиция. Това заяви изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев вчера, представяйки отчета на дружеството. Инвестицията в новата инсталация е 1,2 млн. лв., като тя ще обслужва основно София-град и София-област.
Тя ще може автоматично да отделя алуминия от опаковките, който заради повишеното потребление  на кенове се превръща в екологичен проблем, уточни Бургуджиев. Той приветства идеята на ЕК да забрани 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като чаши за кафе, клечки за уши, сламки за пиене, защото те не могат да се рециклират. Новата линия ще може да отделя и RDF -  отпадъкът, който остава  при рециклиране на пластмаса, но може да се изгаря. Този отпадък няма да се изгаря в столичния завод или в ТЕЦ-овете на София, а в циментовите заводи, където той се унищожава при  2000 градуса и е безопасен за здравето, твърди Бургуджиев.
Според него България е лидер в рециклиращия бизнес на Балканите. В момента у нас работят 3 завода за рециклиране на стъкло с общ капацитет на обработка 350 хил. тона годишно, докато в Румъния и Гърция имат по 1 завод с капацитет съответно 100 хил. и 150 хил. т.г. Македония и Сърбия пък нямат никакви заводи за преработка на стъкло.
34 завода в България могат да рециклират опаковки от различни видове пластмаси. Бургуджиев добави, че в страната ни  е разположен най-големият на Балканите завод за рециклиране на хартиени опаковки, чийто капацитет е 100 хил. т.
Предстои до дни Брюксел да утвърди по-високи квоти за рециклирането на отпадъци. Ако не ги изпълняват, страните членки са заплашени от глоби. Според предвидените квоти до 2030 г. страните членки трябва да рециклират 52,5% от пластмасовите отпадъци, 25% от  хартиените и стъклените отпадъци. Рециклирането на метали  трябва да се увеличи с 35%, като 85% от алуминиевия скрап трябва да се преработва. Алуминият е изваден в отделна квота, защото  в останалите европейски страни има бум при използването на кенове за напитки, които се превръщат във все по-голям проблем. В България кеновете не са толкова широко използвани, затова на "Екопак" ще се наложи да изкупува алуминий от депата за метали, за да изпълни 85-процентната квота на ЕС, твърди Бургуджиев.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"