Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Престоят пред компютрите увеличава летния травматизъм при децата

Най-честите счупвания при малчугани и подрастващи са в областта на гривнената и лакътната става

Аида Паникян

1. Юни 2018 , брой: 104   210   0
Снимка


С края на зимата мнозина смятат, че и сезонът на костно-ставния травматизъм е отминал. Въпреки това опашките пред кабинетите на ортопедите не намаляват, казва д-р Янаки Янакиев, началник на ортопедия и травматология във верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал". Причината за това е основно детският травматизъм, защото децата по-често излизат навън, за да поиграят по катерушки и пързалки, катерят се по огради и дървета, обяснява лекарят. Забавленията са значително по-малко от тези на родителите им като деца, но травматизмът става все по-голям и по-тежък, сочат наблюденията на ортопеда. По думите му предпоставка за това е по-дългият престой пред компютрите, който прави децата по-малко гъвкави и ловки от техните връстници от предишни поколения.
"Излизанията навън на съвременните деца са инцидентни, свързани са с кандърми от страна на семейството, което сякаш насила ги извежда. Затова децата не само нямат ловкост, динамика, гъвкавост, но дори не умеят да пазят равновесие. Друг сериозен проблем е, че в България все още детските площадки са оборудвани с остарелите метални катерушки и люлки, които не са пригодени за намалените физически способности на новото поколение. При повечето покритието под тях е твърдо, обикновено от бетон. Рядко се намират детски кътове с изцяло пластмасови катерушки и люлки, а отдолу настилката да е гумена и омекотена.
Именно тази нередовна физическа активност у децата и техните инцидентни излизания навън са основните причини за травмите. Най-честите счупвания при тях са в областта на гривнената и лакътната става, защото при падането се подпират на ръцете си. Това са добре познати на медиците в града травми, които се лекуват успешно.
Значително по-трудни са интервенциите, когато се налага подмяна на става, които се извършват обаче при хора в средна и напреднала възраст", обяснява д-р Янакиев.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"