29 Март 2024петък13:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колела

Досвидания Priora

/ брой: 104

visibility 51

Инж. Иля СЕЛИКТАР

Съвсем скоро в моделната гама на руския автогигант АвтоВАЗ ще му остане само една кола, чиито корени са още от времето на Съветския съюз - Lada 4x4, по-известна като Нива. Защото моделът Приора, която беше резултат на дълбока модернизация на модела ВАЗ-2110, ще бъде свален от производство през месец юли тази година. Това беше важен, но и не без проблеми автомобил, който скоро няма да бъде забравен. За да му кажем достойно "досвидание", ще ви напомним няколко необичайни и дори редки модификации на доскорошния руски бестселър.


ВАЗ Проект 2170
Работа над модела с обозначение 2170 тръгва през 2002-а година и нетипично за руския автопром само година след това на Московския международен автосалон е представен първият прототип. Като цяло той почти не се отличава от серийния модел - има същия двигател 1,6 л, същите детайли на екстериора. Има малки разлики в предните светлини, налични са мигачи и на огледалата, които се появиха и в серийния модел към финала на живота му. Като цяло в Проект 2170 без грешка се "чете" познатият модел 2110, защото централната част на купето на "десетката" остава практически без изменения.


Lada Priora Предсерийна
През 2004-а АвтоВАЗ предложи на журналисти да тестват новата машина на територията на изпитателния си полигон, намеквайки, че автомобилът е фактически готов… Но тогава още не се знаеше, че от стадия предсериен до стадия сериен автомобил има да изтекат още три години. През това време се правят промени в купето, настройва се шасито и се подготвя и втори член на новото семейство - петврат хечбек.


Lada Priora Coupe
Прототипът Priora Coupe от 2007-а година изглеждаше многообещаващо - раздути калници, спортни джанти, агресивен аеродинамичен кит, преработен интериор с три централни дефлектора на вентилацията по италиански маниер! Когато обаче машината стигна до конвейера, външността и интериорът й станаха доста по-прости. Това е и причината версията Coupe да не получи популярност и да изкара на конвейер само пет години и да има пазарна реализация от едва 2500 автомобила.


Lada Priora Premier
Лимузината Priora Premier е със 17,5 сантиметра по-дълга и предлага значително повече място за пътниците отзад. В останалото с нищо не се различаваше от стандартното изпълнение, само дето беше произведена с много по-малък тираж в мощностите на толиатинската компания Супер-Авто. Ежегодно от 2008-а до 2012-а година се правеха около 25-30 подобни коли.


Lada Priora Sport Safety Car
Премиерата на Lada Priora Sport се състоя в 2009-а година. Автомобилът беше доработен комплексно с освежаване не само на дизайна и интериора, но и с увеличаване на мощността му от 98 на 125 к.с. Също както Priora Premier не успя да завоюва голяма популярност заради доста по-високата си цена. Машината, обаче успя да направи кратка спортна кариера, след като стана  официален автомобил /safety car/ за безопасност на световния пистов шампионат WTC.


Lada Priora WTCC
…както и пълноценен участник на този световен шампионат. Във варианта WTCC  под капака на машината беше разположен двигателят Opel C20XE с чугунен блок на цилиндрите, постигащ в пистовия вариант мощност от около 280 к.с. Тази " Priora" се опъваше доста на такива модели като BMW 320si, Seat Leon и Chevrolet Cruze. Машината стартира още и в Руската пистова серия в клас S2000.


Lada Priora Бъги
Може би най-необикновената Priora беше представена през лятото на 2010-а от отбора Мастер-спорт. Те бяха превърнали колата в задноприводен автомобил с централно разполагане на мотора и уникална тръбна рама. Предвидени бяха няколко варианта за използване на различни двигатели, по-голямата част от тях на базата на серийни ВАЗовски мотори, което беше важно, за да се запази по-достъпна цената на колата - в рамките на 400 000 рубли (към 11 000 лева), което не е много за истински спортен автомобил.


Президентът на АвтоВАЗ разказа за новата Lada 4x4
Новото поколение на славния всъдеход Lada 4х4 може да бъде развито върху платформа на алианса Renault-Nissan за средноразмерни автомобили CMFB-LS. В момента тази архитектура използват Nissan Juke и кросовърът Renault Captur.
"...Работим над приемника на съществуващия модел Lada 4x4, и разглеждаме потенциална синергия с алианса Renault-Nissan, включително и възможно използване на обща платформа. В същото време искаме да запазим изключителните всъдеходни качества на Lada 4x4 и затова сега проучваме какви изменения трябва да се направят в платформата на алианса за целта, ако приемем решение за използването й" - заяви президентът Никола Мор. Той обаче не отговори на въпроса дали няма да се ползва "микс" от платформа на алианса и собствени разработки на АвтоВАЗ. - "Но е очевидно, че наследникът на сегашната Lada 4x4, която е своего рода легендарен автомобил, ще е силен продукт с глобален потенциал, а не само за руския пазар". Руският автопроизводител вече има договор с Renault, по който френската компания "ще изпълнява работи по технико-икономическото обосноваване на адаптацията на глобалната платформа на алианса CMFB-LS за автомобила Lada 4x4. Размерът на сделката е 3,033 млн. евро, а срокът за изпълнение на задълженията по него до 31 юли 2018 г.
Известно е вече, че новото поколение Lada 4x4 ще се предлага в три и петврат варианти, а по габарити ще е по-голямо от сегашното. В момента Lada 4x4 се предлага по цена от 469 900 рубли /12 800 лева/ в Русия. Пълноприводният всъдеход има 1,7-литров бензинов мотор с мощност 83 к.с. и максимален въртящ момент от 129. Предавателната кутия е механична, петстепенна, налице са раздатъчна кутия и блокировка на междуосевия диференциал.


Разработиха за "Кортеж" "много красив" мотоциклет
В рамките на проекта "Кортеж" се подготвя и мотоциклет. Това заяви ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов на среща с президента Владимир Путин. Той добави, че мотоциклетът е готов практически и по своите характеристики превъзхожда западните си аналози. Според Чемезов, мотоциклетът е "станал много красив". Плановете за него са да съпровожда официалния кортеж на президента. Засега няма никаква техническа информация за новата руска двуколесна машина. В основата й е залегнал тежкият мотоциклет "Иж" на корпорацията "Калашников", който има боксеров двигател с мощност 150 к.с. и се ускорява от място до 100 км/ч за 3,5 секунди. Максималната скорост на този вариант е 250 километра в час. За него беше съобщено, че първата партида ще бъде пусната в продажба още през това лято.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ