29 Март 2024петък07:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Думи, озарени от обич

/ брой: 104

visibility 68

Матей Шопкин

Проф. Васил Колевски е роден на 6 март 1925 г. в с. Яврово, Пловдивска област. Детските му години преминават под бедна селска стряха, в недоимък и борба за насъщния. После завършва гимназия в Асеновград и руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно, през 1969 г., защитава докторска дисертация "Патосът на Октомври" в Института за световна литература в Москва. А по-нататък?...
По-нататък са годините и десетилетията на усилен труд, на пълно себеотдаване на художествената литература, на битки, на разочарования, на победи. И на неуморна дейност в културния и обществения живот на социалистическа България... Заемал е високи и отговорни постове, но никога не е забравял своята най-главна и най-съществена мисия - да бъде литературен критик...
Аз познавам проф. Колевски от 60-те години на миналия век. Оттогава съм прочел всички книги, родени под неговото талантливо перо. Той беше и остава всеотдаен воин в полето на честа, наречено художествена литература.
"Литературата е борба! Борба и литература! Тези две думи - пише Колевски - са синоним на историческо и духовно развитие на българския народ. Животът, борбата определят историческото кредо на прогресивните български творци - литературата да бъде част от общонародното дело!"
А ето какво пише той в статията си "Трети март", включена в книгата му "В часа на синята мъгла" - една от най-ярките полемични книги, излезли през последните години у нас: "И нека тези, които днес проклинат революционната борба, нека тези, които пеят химни на покорството, на примирението, на еволюцията, не забравят, че без активната съпротива, без реките от кръв, които е пролял народът, днес нямаше да има България!"
След 34-те книги, които съм прочел от проф. Васил Колевски, след неизбежните превратности и в живота, и в литературата днес изричам заветната и свята дума обич.
Разбира се, аз зная, че трудно се обясняват значенията на тази дума. Още повече когато обичта е между литературен критик и поет.
Но аз обичам Васил Колевски не само защото е именит литературовед, писал и за някои мои книги положителни отзиви. И не само защото преди години, заедно със съпругата си Ценка, дойде в родната ми Долна Липница, за да представи стихосбирката ми "Безсънни предели". Аз обичам Васил Колевски, защото той е талантлив, достолепен и достоен българин, чиято рождена люлка е залюляна там, където е залюляна и рождената люлка на великия Николай Хайтов.
През моите юношески времена, отлетели по трихълмията на старопрестолния Търновград, Родопа бе просто една южна планина. До оня благословен от Бога ден, когато през далечната 1962 г. за първи път докоснах земята на Орфей.
По някакви необясними природни закони аз заобичах Родопа планина. Тази съкровена обич се извиси и от прозренията на Васил Колевски, отразени в книгите му "Корени на българщината", "Явровската Света Богородица", "Син на Родопа", "Зърна от истината", "Човещина" и много други. Възхитен съм от родолюбивия му дух. И ще цитирам неговите думи за книгата "Цената на златото" от Генчо Стоев: "Книгата се чете като лирична творба."
С ръка на сърцето си ще кажа, че почти всички книги на проф. Колевски се четат като лирични творби, като исторически летописи. Той неслучайно е започнал своя път в литературата като поет.
Колевски се вдъхновява от живота, делата, любовта на велики българи, отдали живота си, за да пребъде нашата древна и свещена "жива безсмъртна България". Редом с народните песни в книгите му се дочуват гласовете на Васил Априлов и Георги Раковски, на Любен Каравелов и Петко Славейков, на Патриарха Иван Вазов, на академик Михаил Арнаудов и Антон Страшимиров, на Людмил Стоянов и Николай Райнов, на Константин Петканов и Стоян Загорчинов. И на редица други големи съвременни писатели като Антон Дончев, Станислав Сивриев, Елена Огнянова... И над всички имена изгряват Христо Смирненски и Никола Вапцаров.
Всички, които познават живота и творческата дейност на проф. Васил Колевски, знаят, че той с дълбока почит и благоговение се отнася към руската и съветската художествена литература. И затова в книгите му присъстват Пушкин и Лермонтов, Достоевски и Тургенев, Максим Горки и Маяковски, Михаил Булгаков и Марина Цветаева, Михаил Шолохов - този създател на "Тихия Дон" - "Илиадата" на нашия век...
Неслучайно проф. Колевски е носител на високия орден "Дружба на народите" и на медала "Ал. Пушкин". И на много други български и руски награди.
Но той е носител на една друга награда, мечта на всеки писател. И тази награда се нарича обич.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ