Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

БСП иска дебат за здравната карта

Болници се канят да дадат под съд документа

Аида Паникян

4. Юни 2018 , брой: 105   133   0"Въпросът за Националната здравна карта е много важен, защото това е основен стълб на здравната система и не може да бъде подминат с лека ръка. В Народното събрание трябва да има дебат по темата и затова внасяме искане за такъв", заяви народният представител от ПГ "БСП за България" Георги Йорданов от парламентарната трибуна. Зам.-председателят на здравната комисия в НС коментира, че лекарите имат основания за опасенията си, че закриването на легла в техните болници ще доведе до сериозни проблеми във функционирането им и в крайна сметка - до ликвидирането им. Като друг проблем депутатът от левицата посочи и недостатъчния брой лекари и най-вече на медицински сестри в страната. На този проблем картата няма отговор, смята Йорданов.
Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) ще обжалва пред Върховния административен съд НЗК веднага след като бъде обнародвана в "Държавен вестник", заяви пред ДУМA д-р Николай Болтаджиев, председател на организацията. Той прогнозира, че към съдебния иск ще се присъединят и Сдружението на общинските болници, както и Центърът за защита на правата в здравеопазването. Концепцията на картата е сбъркана и тя е изцяло против интересите и на гражданите, и на пациентите, и на лекарите и специалистите по медицински грижи, и на болниците, тъй като на практика е административно създаден механизъм за икономии на средства, обяснява д-р Болтаджиев. Изградена на този принцип, от една страна, НЗК убива конкуренцията, а от друга - правото на избор на пациентите. Д-р Болтаджиев е категоричен, че болниците у нас не са толкова много, колкото ги представят политиците, тъй като много от дейностите може да бъдат извадени от болничната помощ. За пример той даде очните операции, които по административен път изкуствено са вкарани в болничната помощ, а със съвременните методи и технологии може да се правят в извънболничната помощ, в медицински центрове. Около 40 са очните болници в страната, казва д-р Болтаджиев. По думите му артроскопията също може да се извършва в извънболничната помощ. За болници се броят и санаториумите, както и психодиспансерите и когато всички тези, изкуствено и по административен път създадени болници бъдат извадени от статистиката, ще се види, че болниците (в класическия смисъл) в България не са чак толкова много, коментира председателят на НСЧБ.
ДУМА припомня, че предишната карта от времето на Петър Москов бе отменена по процедурни причини. Според представители на НСЧБ в картата на Ананиев липсва анализ на въздействието й върху стопанската дейност, правата на пациентите, липсва финансова и икономическа обосновка.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"