Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Близо 200 млн. лева са загубите от контрабанда на цигари

Дума

4. Юни 2018   118   0Над 190 милиона лева са загубите за бюджета от търговията на нелегални цигари през 2017 г. Това показва изследване на Института за пазарна икономика ИПИ съвместно с Алфа Рисърч. Данните бяха представени от Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ, предаде Дарик.
През последните години се наблюдава спад на дяла на незаконните цигари на пазара от 18,5% през 2014 до 6,6% през 2017 г. Въпреки това сериозна остава сумата, която бюджетът губи годишно.
Незаконната търговия в страната за периода 2007-2017 г. е донесла на криминалния свят приходи между 2,6 и 3,6 млрд. лева, е оценката на ИПИ. Към момента, въпреки свиването на незаконната търговия, приходите от нелегална търговия с цигари се оценяват между 110 и 160 млн. лева за 2017 г. Съответно загубите за бюджета/заради разликата в цените между легалните и нелегалните цигари/ достигат до над 200 млн. лева, допълни Ганев на конференция на тема "Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България".
Според национално проучване на Алфа Рисърч 11,7% от пушачите у нас са купували поне веднъж нелегални цигари в последните две - три години. Над 90% от тези, които пушат незаконни цигари, го правят заради цената. Средната цена на кутия незаконни цигари е 3,50 лева, при средна за тези с бандерол, предназначени за нашия пазар, от 5,10 лева. Други 7% от запитаните избират контрабандата заради липсата на неприятни надписи и изображения, а 4,9% - заради качеството.
Според данните 70% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас пък е нелегален. Делът на пазара на тютюна срещу фабричните цигари обаче е съвсем ограничен - едва 3,8% пушат тютюн. Според приходите за бюджета - от общо 2,3 милиона пушачи у нас за бюджета са 3,3 милиарда лева от фабрични цигари и приблизително 46,4 милиона лева от тютюн.
В проучването 41% от респондетите заявяват, че при рязък скок на цените са готови да пропушат нелегални цигари.
Анализът на ИПИ показва, че регулаторната рамка за борба с нелегалните тютюневи изделия е добра, но се забелязват сериозни проблеми в работата на прокуратурата, която при прекратяване на производство за квалифицирана контрабанда не уведомява митниците за започване на административно производство.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"