Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Да можеш да чакаш

Евгени Гаврилов

5. Юни 2018 , брой: 106   368   0Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, това е любов, беше казал поетът. Ако съдим по тези думи, явно българското правителство е безнадеждно влюбено в еврозоната. Всеизвестна е максимата, че любовта ще спаси света, но с уточнението, че тя трябва да е споделена. Несподелената любов е причина за страдания и мъки. А нашата любов към еврото е точно такава. Ние се натискаме, но никой не ни иска в клуба на най-богатите.
Финансовият министър Владислав Горанов вече официално обяви, че до края на юни България ще подаде молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото, известен като чакалнята на еврозоната. Това заявление идва няма и месец след докладите на  Европейската комисия и Европейската централна банка, в които мераците ни за приемането на единната валута бяха за пореден път попарени.
Въпреки дежурните насърчителни изказвания на европейските лидери се оказа, че пред България се поставя ново условие. За да въведе еврото, най-напред страната ни трябва стане член на банковия съюз. Този съюз е нов проблем, който може да вгорчи любовта ни към единната валута. Целта на неговото създаване бе да се повиши стабилността на търговските банки в еврозоната след гръцката криза. Някои го наричат поредния експеримент с неясно бъдеще, други му възлагат прекалено големи надежди.
Факт е, че формално от такъв съюз няма юридически смисъл. Идеята за него се появи преди пет години, когато Европа тъкмо си беше поела въздух от финансовия стрес. Оттогава времето минава само в разправии около този съюз, без конкретни действия за неговото реално функциониране. Защото утвърдени правила за членство в него няма. Според учредителния му документ член на банковия съюз може да стане всяка държава от ЕС, която пожелае това.
Всъщност в предприсъединителните документи на България за членство в ЕС също е записано, че сме задължени да приемем единната валута, без обаче за това да се посочват някакви срокове. Важното е да можем да чакаме и постоянно да доказваме предаността и любовта си към бащиците от Брюксел и Франкфурт.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"