20 Април 2024събота09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Д-р Нигяр Джафер:

ГЕРБ показва инат, който граничи с безумие

Българското здравеопазване отдавна кара в аварийната лента и поставя на риск живота и здравето на хората в буквалния смисъл на думата, казва зам.-председателят на Народното събрание

/ брой: 106

автор:Ева Костова

visibility 2414

Д-р Нигяр Джафер от Цар Калоян (по-известна в Лудогорието като д-р Нигяр Сахлим) беше избрана за зам.-председател на 44-о Народно събрание от квотата на ДПС. Сред основните аргументи на партията да я номинира за този висок държавен пост е успешната й работа като председател на здравната комисия в 42-я парламент. Нигяр Джафер е лекар по професия, беше кмет на община Цар Калоян, а след това два пъти депутат от Разградския район. Тя стана народен представител от Шумен и в момента е на най-високата държавна длъжност, която жител на Разградска област е заемал в най-новата ни история.

"Профилактиката и скринингът са ключови думи за здравето на българина"


- Г-жо Джафер, как изглежда българското здравеопазване от трибуната на НС? Стават гаф след гаф в тази сфера, а депутатите, като че ли не реагират адекватно?
- Не всички, но почти всички не го забелязват. И от трибуната на парламента, и от мястото на медицинските специалисти, които работят в системата, и от позицията на пациента, нещата изглеждат изключително тревожно. Това, което трябва да се търси и към което трябва да се стреми системата, е баланс, равновесие във всички звена на здравеопазването и намиране на баланс между интереса на пациента на първо място и хората, които работят в системата. Изключително омерзени сме всички, независимо на каква позиция сме и от каква гледна точка наблюдаваме системата, от това, че напоследък се говори само за пари, само за финансови параметри и се въртим около вечния спор малко или много са парите... Колкото и да са, те трябва да се управляват ефективно, в интерес на пациента. Нещо, което не можем да твърдим, че съществува в настоящия момент.
- Да, за съжаление. Това са все неща, които се обсъждат поне в здравната комисия. Стигате ли до някакъв реален изход или...?
- Като гледам, промените са все в посока спестявания, намаления, лимитиране. За съжаление почти всички усилия на екипите, които се сменят изключително бързо в ръководството на здравеопазването, са към предимно административни мерки. Ако не съществува цялостна визия за развитието на системата, ако не се търси политически консенсус, първо, на експертно ниво между всички политически сили, а след това и на политическо ниво, нещата няма да се случат. Ако не е ясна посоката, ако не коментираме и не се обединим около общ здравно осигурителен модел, около нов финансов модел, нещата ще продължават да изглеждат така, както изглеждат днес. А България за съжаление продължава да бъде на челни позиции по много показатели, с които не можем да се гордеем. Една от най-ниските очаквани продължителности на живот в Европа, детска смъртност над средноевропейските нива, най-високите нива на смъртност със сърдечносъдови заболявания, заболявания, с които светът отдавна се е справил чрез превенция и т.н.
- Но не и чрез господството на пазара в тая сфера? Защото, както гледаме напоследък, всичките търсения са ориентирани натам, но пазарът не решава здравето на народа.
- Истината е, че здравеопазването е този пазар. Все повече говорим за това, когато има проблеми, да се намеси държавата. Това, което обаче се случва, никой не може да определи точно в коя посока е, мисля, че екипите, които управляват здравеопазването, не са съвсем наясно. Защото например с последния вид на национална здравна карта ще стигнем дотам след 5 години България да има здравеопазване само в 5 големи града. Все повече се затруднява достъпът на хората към здравеопазване в малките отдалечени населени места. Нещо повече, допреди 7-8 години ние говорехме за проблемите предимно на общинските болници, днес обаче на карта е поставено съществуването на областните болници, част от гръбнака на здравната система. Ето, давам пример от моя избирателен район Шумен, където се проведоха много бурни дебати по отношение на националната здравно осигурителна каса. Това, което беше предложено от централното ръководство, няма нищо общо с това, което беше предложено на областно ниво, и се оказва, че дори единствените за цялата област поделения са под риск от закриване - очно, ушно отделение, бяха понижени нивата на компетентност на важно отделение като неврология, като кардиология.
Парадоксът е пълен, защото отделения, например пневмофтизиатрично, в което използваемостта на леглата е 99%, и в момента също е с предложение за намаление на легла. Няма никаква логика в нещата, които се случват. Хората искат да бъдат аргументирани решенията, които се вземат, а това на този етап не се прави, а и според мен няма кой да го направи.
- Казахте, че сме загубили 20 млн. заради безхаберие. По кой проект?
- Това е един прословут проект, който се наричаше "Спри и се прегледай", финансирането беше осигурено от ОП "Развитие на човешките ресурси". Идеята беше да се проведат скринингови изследвания, безплатни, разбира се, за хората, по отношение на трите форми на ракови заболявания, които според цялата световна общност, подлежат на скрининг. Поради това, че програмата беше зле администрирана, лошо организирана, с много лоша информационна кампания, просто тези пари се загубиха и се върнаха.
- А кой трябваше да води работата по проекта?
- Министерството на здравеопазването, в един по-предишен етап, разбира се, но екипите в министерството се сменят толкова често, както се казва министрите чакат на опашка. Това обаче създава много често чувство за несигурност, липса на приемственост на хората, които работят в системата.
- Значи, както се казва нашето здравеопазване си кара в аварийната лента и никой не го санкционира?
- Оказва се, че отдавна сферата на здравеопазването е в аварийната лента, въпросът е, че включително авариралите автобуси от аварийната лента, дават сигнали за помощ и болниците Ловеч, Враца са само единични случаи, които през седмица стават част от новините. Въпрос на време е кога всички областни болници ще дават сигнал, че нещата са много зле, че са в аварийната лента по причини, че аварията е пълна.
- Добре, но много хора живеят с чувство за безнаказаност.
- Трудно е да се определи какво всъщност води до този резултат, който наблюдаваме - дали липсата на административен капацитет, дали липсата на политическа воля да се случват нещата, да се предприемат понякога непопулярни мерки, дали липсата на чувство за вина, защото, за да коригираш своето поведение, трябва да признаеш, че си сгрешил. За съжаление ГЕРБ не показва никакви признаци на разкаяние, напротив, има един инат, който граничи с безумие, защото на риск са поставени животът и здравето на българските граждани в буквалния смисъл на думата.
- На срещата в Албена, се направиха много интересни предложения от водещи наши медици. Мислите ли, че има кой да ги чуе?
- От тези срещи, впрочем форумът се провежда вече за 17-и път, често са излизали идеи, които, облечени в добра нормативна обвивка, дават своите резултати. Например пренаталният скрининг на новородени, поведението при тази група малки пациенти, редица предложения, свързани с редките болести. България имаше национална програма за редки болести, при това втората страна в Европа, която прие такава програма след Франция. Въпросът е, че във времето нещата просто отиват някъде на заден план и важни решения за българските пациенти остават без финансово покритие.
- Недоволството срещу монопола на здравната каса също не спира и сред лекари и сред пациенти. 
- Политическата сила, която представлявам, винаги е твърдяла, и това е неотменно от 14 години, че трябва да има демонополизация на здравната каса. Този здравно-осигурителен модел се е изчерпал, той просто генерира дефицит, примерът е тазгодишният бюджет, който е с 407 млн. повече, и въпреки всичко не кой да е, а директорът на здравната каса още преди 3 месеца каза, че иска актуализация, защото не му стигат парите. Ние твърдим, че трябва да има свободен избор на финансиращи органи, които ще упражняват и по-добър контрол. Защото все повече Здравната каса се сравнява с една бездънна каца. При старта на здравната каса 2000 г. средствата са 900 млн., сега са 3,7 млрд., пациентът не е разбрал нищо от това. Напротив, българският пациент остава един от най-късно диагностицираните и един от най-много заплащащи от джоба си, дори да е здравно осигурен, когато му се наложи да се лекува. Бяха цитирани данни - между 47 и 56% заплащане кеш, под или над масата, няма значение как ще ги определим. Това са нерегламентирани плащания, които биха могли да бъдат регламентирани например чрез втори стълб, чрез повече от една каса. Има най-различни форми, няма защо да откриваме топлата вода. Просто трябва да вземем модел. Може да не е от Австралия и Нова Зеландия, които най-често са обект на нашия интерес...Така беше и с клиничните пътеки, така беше и с осигурителния модел.
- А за тази така забравена профилактика какво ще кажете?
- Всички трябва да разберем, че профилактиката и скринингът са ключови думи. Ние ще продължаваме да говорим за тежка патология, за много висока смъртност, много висока степен на заболеваемост, ако хората в системата не направят така, че хората да се замислят върху профилактиката, върху скрининга на особено повишеното увеличение на  социалните болести, от които предимно умират хората в България: сърдечно-съдови и онкологични.
- Да си пазим децата, казвам аз.
- Абсолютен приоритет. Като червена нишка трябва да минават мерките за децата и за детското здраве, нещо, което занемарихме по много причини, съсипахме системата за него. Темата за това колко малко са педиатрите в момента в България и защо се получава така, е изключително болезнена. Наредбата за специализация трябва час по-скоро да се актуализира. Там в момента работят изключително категорични корупционни схеми и става все по-трудно младите български лекари да специализират в България. Оказва се, че в Германия и Франция е много по-лесно.
- Ако навлезем в темата за корупцията, няма и да свършим интервюто...
- Самите млади лекари, които искат да специализират, трябва да сключат договори с директорите на учебни заведения. Това се оказва почти непосилно. Категорично затвърдени корупционни схеми. Такива са моите сигнали от разговори с много млади, много съвестни колеги. Сигнализират за това многократно и аз се питам дали този въпрос се поставя пред здравния министър, който и да е той в момента, защото те се сменят през няколко месеца. Твърди се, че се работи върху промяна на Наредбата за специализация. Чакаме да видим какви ще бъдат резултатите. Защото лекарите са нужни, за да лекуват и самата система.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ