25 Април 2024четвъртък10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Европредседателството не значи да се откажеш от националния суверенитет

Издръжката на брюкселската администрация се увеличава с 8 млрд. евро, възмути се лидерът на БСП

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 53

Да си председател на Съвета на Европейския съюз не означава да се откажеш от национален суверенитет. Тази теза застъпи Корнелия Нинова при посещението си в Братислава. Както ДУМА вече писа, председателят на БСП вчера бе в словашкия парламент, където участва в среща на лидери на партии от държавите от Вишеградската четворка. Визитата й е по покана на Роберт Фицо - лидер на управляващата в Словакия партия СМЕР-Социална демокрация. Основната тема на дебат бе бюджетът на ЕС за периода 2021-2027, както и политиката на сближаване между държавите членки.
"Ние нямаме различия с вас. Подкрепяме декларацията на Вишеградската четворка от 2 февруари, приета в Будапеща. Ако БСП управляваше в България, бихме я подписали, защото тя напълно отговаря на принципа на създаване на Европейския съюз за солидарност и на българския национален интерес. Съжалявам, че българското правителство ви е отказало с аргумент, че като председател на Съвета на Европейския съюз няма право на национална позиция. Този аргумент не е верен", категорична бе Нинова.
Лидерът на БСП обясни, че декларацията от Будапеща среща подкрепата на БСП, защото намаляването на средствата за сближаване между по-слабо развитите и по-бързо развиващите се държави ще задълбочи различията в Европа. "Намаляването на парите за общата селскостопанска политика ще засегне болезнено българските земеделски производители. Нашите земеделци и сега получават по-малко от тези в Германия и Франция. Нашата продукция не е конкурентоспособна. Ако ни орежат още от тези средства, българското производство ще бъде ликвидирано. Тук българският национален интерес съвпада с този на вашите четири държави и е хубаво да се подкрепяме, за да защитим икономиките и хората си", обясни тя.
Нинова благодари на Фицо за поканата. "За пръв път сме включени в такъв формат - партиите от четирите държави от Вишеградската четворка и БСП. Това е пътят да се търсят съмишленици за защита на интересите на по-малките държави и на нашите народи", смята председателят на българските социалисти.
На срещата Нинова отбеляза, че заради някои грешки популистките и националистически партии печелят привърженици. "Всички говорим, че трябват реформи в ЕС, но какви? Да вземем общото разочарование от бюрокрацията в Брюксел и чиновническото отношение към проблемите на хората. Приветстваме мерките за опростяване на процедурите по оперативните програми, за тяхното окрупняване с цел по-лесно администриране и контрол срещу злоупотреби. Но някой може ли да ми обясни следното противоречие - опростяват се процедурите, сливат се програми, а бюджетът за издръжка на брюкселската администрация се увеличава с осем милиарда евро - от 77 на 85 млрд. евро. Намаляват се средствата за изоставащите региони, за земеделците и се увеличават средствата за чиновниците. Защо? Заплатите ли им вдигат, броят им ли расте? Знам, че в моята страна някои ще кажат, щом критикуваш така, значи сте против Европа. Европа не е бюрокрацията в Брюксел и чиновниците с големи заплати. Европа са народите. А моят е най-бедният в ЕС. Имаме пенсионери, които живеят със 100 евро. Как мислите, че им звучат 85 млрд. евро за издръжка на администрация? Подобна политика увеличава още повече евроскептицизма. Вместо да се поучим от грешките, те се повтарят", анализира тя.



Визитата на Нинова е по покана на Роберт Фицо - лидер на управляващата в Словакия партия СМЕР-Социална демокрация


Левицата призова за анти-Макрон коалиция


Корнелия Нинова потърси подкрепа от Вишеградската четворка за формирането на "коалиция анти-Макрон" във връзка с предлагания от френския президент пакет за мобилност. Според нея документът защитава големите и засяга най-много малките държави. "Българското правителство предпочита да се моли на големите за снизхождение. Не вярвам това да се случи. Г-н Вебер обеща в България всички депутати от ЕНП да ни подкрепят, после те гласуваха срещу нас в комисиите на парламента. Предлагаме ви друг подход - да се обединим и да се опитаме да постигнем в Съвета на ЕС блокираща квота. Ако пакетът бъде приет в този вид, в българския транспортен сектор ще бъдат засегнати 10 000 фирми и 120 000 българи ще пострадат. С този пакет се нарушава основен принцип, върху който е създаден Европейският съюз - за свободно движение на хора и стоки. Защо допускаме сами да разрушим ценностите, върху които стъпихме в началото", призова тя в Братислава.


С насилие прокарват документ срещу насилието


 Лидерът на БСП повдигна като тема и ратификацията на Истанбулската конвенция, визирайки позициите на някои европейски партии, включително и на БСП срещу документа. "Аз се надявам, че в нашето семейство различното мнение се зачита и уважава и че не може конвенция против насилието да бъде приета насила - не само от една партия, но и от мнозинството от българския народ", заяви Корнелия Нинова.
Председателят на социалистите отбеляза, че Унгария, Чехия, Словакия и България не са ратифицирали конвенцията, а Полша го е направила с резерви, но те не са признати. "Българското правителство настояваше да я ратифицираме. Ние се възпротивихме. Над 70% от българското общество не желае конвенцията. Българската православна църква, католическото и мюсюлманското вероизповедание - също. Сега чакаме решение на Конституционния съд. Надявам се да обявят текстовете, касаещи социалния пол, за противоконституционни", разказа тя.
Нинова подчерта, че БСП осъжда всяко насилие над жени и деца и е внесла в парламента специални закони срещу това. "Те бяха приети. Каквото трябва, сме го направили. Уважаваме всички различни. Нашата конституция им гарантира правата, но не можем да приемем трети пол. Това противоречи на християнските, семейните, традиционните български ценности. През юли очакваме делегация от нашето политическо семейство ПЕС. Те смятат, че правим голяма грешка, като не подкрепяме конвенцията", отбеляза Нинова.


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ