Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Личните лекари ще оценяват риска от социално значими заболявания

Аида Паникян

5. Юни 2018 , брой: 106   289   0Личните лекари вече ще оценяват риска от социално значими хронични заболявания като сърдечносъдови, диабет тип 2, както и рак на гърдата, маточната шийка и простатата, обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Извънболнична медицинска помощ" на семинар на НЗОК за журналисти. Тя обясни, че и сега съществува такава оценка на риска, но занапред личният лекар ще бъде задължен да дава направление за преглед при специалист (мамолог, ендокринолог, уролог, хирург, кардиолог), ако рискът е висок.
Разширява се обхватът на жените, които се изследват за рак на маточната шийка. Вече и за жените на 30-40 г. е задължително при годишния профилактичен преглед да се взема цитонамазка от АГ-специалист. За жените на 50-62 г. и мъжете над 45 г. веднъж на 2 години задължително се прави мамографско изследване и PSI. От 1 януари 2019 г. личният лекар ще има право да насочва пациентки за колпоскопия. От същата дата с направление от джипито за ендокринолог здравноосигурените ще имат право и на ехография на щитовидната жлеза.
През 2018 г. за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 207 200 000 лв., а за специализирана - 222 300 000 лв., съобщи шефът на дирекция "Бюджет и финансови параметри" Ганка Аврамова. Тя уточни, че за медико-диагностична дейност са предвидени 80 млн. лв., за болнична помощ над 1,824 млрд. лв. За лекарства т.г. касата е предвидила 1,098 млрд. лв. От тях за лечение на злокачествени заболявания в болница е предвиден 1 млн. лв. Вероятно около 1,5 млн. здравноосигурени ще си купят лекарства по каса от аптеките. От НЗОК очакват да спестят около 160 млн. лв. от отстъпки, които фармацевтични фирми ще направят за лекарствата, които касата плаща напълно или частично.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"