25 Април 2024четвъртък08:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Симеонов обвини Ангелкова в корупция

Министрите се карат за плажове и дискотеки в "Слънчев бряг"

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 548

Вицепремиерът Валери Симеонов, чиято тазгодишна акция срещу шума и незаконните строежи в летните курорти вече започна, и министърът на туризма Николина Ангелкова отново влязоха в челен сблъсък. Спорът се пренесе от миналата година, когато двамата се караха за опазването на плажовете в Слънчев бряг и за шума от дискотеките в курорта.
Лидерът на НФСБ обвини колежката си от правителството, че подготвя продажбата на 20 декара плаж "Слънчев бряг". Според Симеонов става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на Съюза на собствениците на Слънчев бряг, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел "Оазис" на самия бряг на морето. Вицепремиерът пусна във фейсбук снимки и карти от нарочените за преобразуване терени.
По достоверна информация министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 дка плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели. Миналата година подадох сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова "Амфора" и "Империал", съсипали десетки декари златен пясъчен плаж, които госпожата беше присвоила с пасивното съдействие на държавните и общинските органи. В резултат от сигнала обектите бяха премахнати, но апетитите останаха, твърди вицепремиерът Симеонов. Според него Елена Иванова е била яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикувала несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността й предстои да бъде осребрена. Когато в Министерския съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против, обещава вицепремиерът.
Става въпрос за пет от най-оборотните дискотеки на плажа, сред които "Какао бийч", "Кубанита", "Бедрум". За изграждането им няма никакви проекти и строителни книжа, заяви Валери Симеонов в понеделник. Той уточни, че общо в Слънчев бряг незаконните обекти са 11-12, и обеща те да бъдат съборени.
Вчера пред Нова телевизия Ангелкова призна, че тя е разрешила заведенията на плажа на Слънчев бряг. От нейните обяснения стана ясно, че не е необходимо да има проекти за изграждането им, защото тези обекти били преместваеми и отговаряли на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това е специален закон. Направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, както всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на закона. Според него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри, заяви Ангелкова.
Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. То е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра, съобщиха по-късно през деня официално от ведомството на Ангелкова.
Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж "Слънчев бряг-юг" поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, твърдят от Министерството на туризма.
През 2015 г. тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обяви, че дори за ограда на плажа е необходимо да има строително разрешение. Това стана след сезиране за такъв случай на плажа в Кранево. Така остава неясно как за едни обекти на плажа, които по думите на Симеонов изглеждат внушителни като молове, действа специалният Закон за Черноморското крайбрежие, а за други като най-обикновена ажурна ограда - Законът за устройство на територията.
Настоящият регионален министър Николай Нанков не взе отношение по въпроса, а се измъкна, като прехвърли отговорността за заведенията на общинската власт, защото те били по-ниска категория строежи. Той увери, че ведомството му изпълнява функциите си по надзор върху решенията на местната власт. От отговора му обаче не стана ясно какво конкретно е становището на отговорното министерство по случая.
Общината в Несебър до момента не е излязла с официална позиция за дискотеките. Концесионерът на южния плаж обясни пред Нова телевизия, че за обектите има всички необходими документи и те са там от 15 години.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ