Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Товарете бронза в бурета

Георги Георгиев

6. Юни 2018 , брой: 107   593   0Няма как, като гледа човек какво се случва с "Бронзовата къща", да не се сети за: "Товарете портокалите в бурета" - емблематичната телеграма, която великият комбинатор от "Златният телец" Остап Бендер изпраща, за да покаже на милионера Корейко, че е сериозен човек.
След като вече една година се пропагандира, включително в Столичния общински съвет, от посолството на Австрия, от Софийската градска художествена галерия, от медии колко уникално добра за София и България е конструкцията на скулптора от Виена Пламен Деянофф, днес сме изправени пред изумително фиаско, което старателно се неглижира.
От понеделник творецът Деянофф прибира материалите за произведението си, но не в бурета все пак, а в камиони и го откарва "на друго място". Дори обещава да се върне, като бъде готов. От общината препращат журналистите към автора, който имал пълния ангажимент по изграждането, според ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов. Класическо измиване на ръце и отмятане на отговорността от СОС, който гласува да бъде монтирана инсталацията. Утре Деянофф ще си отиде във Виена, а нашите хубосници тука пак ни лук яли, ни лук мирисали, ама потрошиха поне 60 000 лв.
В същото време художникът Петко Дурмана публикува в ютуб видео от 28 март т.г. от обсъждане на "Бронзовата къща" във виенската галерия Кунстхале, където Пламен Деянофф без стеснение разказва как политици в София му обяснили, че за да бъде постоянна неговата творба в София, трябва да бъде обявена за временна, защото иначе трябвало да има конкурс, т.е. подучавали са го как да се избегне конкурсът. Деянофф казва пред виенчани: "Така успяваха да заобиколят реда, че това е нещо временно, че не е за постоянно." Така излиза, че цялата работа, както се и подозираше, е зачената в лъжа, измама и грях, а резилът, в който бе забъркан и президентът на Австрия, накрая се оказва направо закономерен.
Впрочем, ако "Бронзовата къща" бъде обявена за постоянен обект, Деянофф и СОС ще имат време да си я строят до Второ пришествие.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"