29 Март 2024петък09:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неприети бъдещи първокласници пращат петиция до Столичната община

/ брой: 107

автор:Деси Велева

visibility 559

Родители на неприети в нито едно училище бъдещи първокласници пращат петиция, изразяваща недоволството им от системата за прием, до кмета на София Йорданка Фандъкова, заместника й Тодор Чобанов и шефката на Инспектората по образование Ваня Кастрева. След излизането на първото класиране в понеделник вечерта се оказа, че много деца не са приети в нито едно училище, въпреки че са подали документи в няколко едновременно. Ситуацията е най-драматична в квартали като "Лозенец", "Гоце Делчев", "Младост", където хлапетата с над 3 години уседналост и попадащи в първа група с най-голямо предимство не са класирани. Сред училищата, които не са успели да класират всички деца от прилежащата територия, живели там над три години, са 73 СУ, 84 СУ и 5 СУ.
"Новата система се яви на първия си тест, но за съжаление оценката, която получи, не беше добра. Поправете я в името на справедливостта", призовават недоволните в петицията.
От тази година правилата за прием не позволяват да се ползват предимства за други училища и на практика децата няма да има къде да се запишат освен в далечни и нежелани училища. До миналата година те можеха да получават допълнителни точки по местоживеене според административния район, за второ дете, за многодетно семейство, по месторабота на родител или посещение в предучилищна група към училището. От тази година обаче предимството е само по уседналост в прилежащата територия на едно училище и некласирането в него може да изпрати детето в другия край на града.
Родителите сигнализират и за нередности от страна на ръководствата на училища. Някои от тях са поискали оригинала за завършена подготвителна група при кандидатстване за второ класиране. Това автоматично отнема възможността родителите да опитат да подадат заявление за класиране и в друго училище.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ