06 Май 2024понеделник20:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парламентът прехвърля казуса "Белене" на кабинета

БСП иска държавата сама да строи атомната централа

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 43

Най-вероятно парламентът ще приеме решение за АЕЦ "Белене", с което ще прехвърли на правителството отговорността за размразяването на ядрената централа. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов по време на годишната ядрена конференция Булатом край Варна.
Вчера късно следобед комисията обсъди две проекторешения за рестарта на ядрения проект. Едното е на БСП, а другото на ГЕРБ и Обединените патриоти. Вероятно ще се приеме общо, с което на кабинета ще се препоръча да отмени своето решение от март 2012 г. за спиране на ядрения строеж. Валентин Николов твърди, че за да се поднови ядреният проект, не трябва отмяна на решението на парламента, защото  фактически той не е налагал върху АЕЦ "Белене". Днес в пленарната зала се очаква окончателното решение на депутатите
Няма мораториум, нормативно Министерският съвет е този, който може да решава дали да се строи АЕЦ, отбеляза Николов. По думите му парламентът ще приеме решение, с което да възложи на правителството и министъра на енергетиката до 31 октомври 2018 г. да бъде обявена процедура за избор на стратегически партньор в ядрения проект, която ще реши бъдещето му.
Николов и депутатът от БСП Таско Ерменков, който също се включи в откриването на ядрената конференция, посочиха, че очакват подобно парламентарно решение да бъде подкрепено и от "Воля". Единствено ДПС остава опонент на възобновяването на проекта.
Директорът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов посочи, че вече е започнала подготовката за формирането на проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене". "Националната електрическа компания", която притежава проекта, вече е обявила обществена поръчка за избор на оценител на досегашните ядрени активи на НЕК.
Каква е цената, за която ще се извърши оценката, той не можа да каже, но от думите му стана ясно, че от нея зависи какъв ще е капиталът на проектната компания за АЕЦ "Белене", в която правителството очаква да привлече стратегически инвеститор. Иванов посочи, че ако има нужда, ще бъде ползван и външен консултант за изработването на тръжната процедура за инвеститор в ядрения проект.
На конференцията отново бе посочен инвеститорският интерес към довършването на централата.
Засега такъв официално е обявен от руската "Росатом", чиято дъщерна компания "Атомстройекспорт" бе избрана за строител на централата и е изработила доставеното вече оборудване за проекта, в който НЕК е вложила 3,5 млрд. лв. общо. Китайската държавна ядрена корпорация CNNC от повече от година се среща с правителствени представители и дори във вторник бе поредната среща с енергийния министър Теменужка Петкова, след която бе обявено, че китайският инвеститор отново е потвърдил интереса си и очаква решението на парламента по казуса. При посещение на Петкова в Русия на международен ядрен форум стана ясно, че интерес към проекта е проявила и френската "Фраматом", която е на компанията "Арева".
Представителят на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC Сие Дзядзие, който отговаря за международните проекти, обяви пред форума, че в средата на февруари 2018 г. неговата компания е внесла в Министерския съвет много предварителна оферта за развитие на ядрения строеж. "Отворени сме да дискутираме с правителството най-доброто за възобновяването на проекта", каза Дзядзие. От думите му обаче стана ясно, че китайската компания все пак иска да получи държавни гаранции. Какъв вид ще са те, той не пожела да уточни, като коментира пред журналисти, че може да са всякакви. Пред форума обаче посочи, че може да се ползва моделът на турската АЕЦ "Аккую" (където има дългосрочни договори за изкупуване на тока) или опита на Великобритания (където има доплащане на пазарните разлики в цената на тока от бъдещата АЕЦ "Хинкли Пойнт").
Очевидно намерението на правителството да реализира проекта без никакви държавни гаранции няма да сработи, тъй като и Таско Ерменков посочи пред конференцията, че в света няма случай на изградена ядрена централа без никаква държавна гаранция или участие. Ерменков отново каза, че БСП смята, че държавата трябва сама да реализира АЕЦ "Белене".
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1898

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1858

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1974

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2163

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1743

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1805

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2047

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1806

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1981

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ