20 Април 2024събота00:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Срив в отличните оценки по български след 7 кл.

Учениците са повишили успеха си по математика, но са го свалили по литература, показват резултатите от националното външно оценяване

/ брой: 108

автор:Деси Велева

visibility 847

Спад в резултатите по български език и литература на националното външно оценяване след 7-и клас тази година отбелязаха вчера от МОН. Данните сочат, че учениците са изкарали двойно по-малко отлични оценки. Докато през миналата 3304 от тях са получили точки за над 5,50, тази година бройката им е едва 1559. Максимален резултат от двата модула на изпита са постигнали 3 деца при 6 миналата година. В същото време се увеличават и учениците без нито една точка - при 105 миналата година на 151 - през тази. При слабите оценки също има ръст - от 7761 през 2017 г. на 8166 през настоящата.
В същото време от МОН отбелязаха по-добри постижения по математика. И за двата модула от миниматурата се отчита ръст от 2 процента на средния брой точки. Слабите оценки са близо 800 по-малко от миналата година, отличните са почти двойно повече. В същото време обаче има срив при максималния резултат от 100 точки от двата модула. Докато през 2017 г. 251 деца са получили пълни шестици, сега техният брой е едва 68.
От образователното ведомство обаче се похвалиха, че и при двата предмета са повече средните и добрите оценки. По традиция най-добре са се справили седмокласниците в София, Смолян, Варна, Бургас, а най-зле - в Сливен, Ловеч, Монтана.
Експертите от МОН отбелязаха, че по български език учениците ще трябва да наблягат повече върху умението да се разсъждава, да се структурират логически издържани и оформени твърдения. На децата им липсва точен и ясен изказ, не разпознават съставното сказуемо в изречение, не могат да съвместяват глаголни времена. За математиката бе отчетено, че за първи път геометрична задача е с най-голяма успеваемост.
От следващата година изпитът след 7-и клас ще има нов формат заради новите учебни програми. На него ще се оценяват всички знания от прогимназиалния курс. Обсъжда се по литература да се включат произведения само от български автори, изучавани в 5-и, 6-и и 7-и клас. Възможно е да се включи задача за създаване на характеристика на литературен герой от изучаван текст. Във втори модул новото може да е сбит преразказ на неизучаван текст.


Четвъртокласниците са с най-висок успех от последните три години

Тази година четвъртокласниците са изкарали най-високи резултати в сравнение с последните три години по всички четири предмета на националното външно оценяване. Ръстът е в средните оценки по математика, български език и литература, човек и природа и човек и общество. Най-много деца са се затруднили с правописа на гласна в неударена сричка, а най-малко - в правописа на думи с "я". Геометричните задачи пък са с най-ниска постижимост. По другите два предмета учениците са показали, че имат добри знания за велики личности и държавното устройство, но се справят по-трудно с въпроси по география, които изискват пространствена ориентация. Най-много са се затруднили на въпроса коя е столицата на България по времето на Асеневци.

Таблица с класацията на училищата след 7-и клас




БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ