Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

За ДПС преименуването на местности в България било Възродителен процес

Ростислава Иванова

7. Юни 2018 , брой: 108   206   0Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като Възродителен процес преименуването с български имена на над 800 местности в Старозагорска област. В декларация от парламентарната трибуна той заклейми решението на Общинския съвет в Стара Загора да се сменят старите турски наименования. Решението е вредно за българската демокрация, нарушава етническия модел и е провокация за националната сигурност, смята Карадайъ.
Лидерът на ДПС настоя за диалог в обществото и за помирение с миналото и историята. Той обвини ГЕРБ, че е направил национализма основна държавна политика и се е подиграл с чувствата на мюсюлманите. Карадайъ изрази опасение, че това е само началото - вече имало предложения и от други общински съвети. Председателят на парламента Цвета Караянчева му отне думата, защото е просрочил 10-те минути. Това ядоса депутатите от ДПС и те заскандираха "Оставка".
Проф. Станислав Станислав от "Атака" заяви, че българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, а е създаден след Освобождението. "И ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да правят", отбеляза Станилов. В заключение националистът обобщи, че "ние решаваме какво да става в България", а Караянчева му поиска уточнение: "Имате предвид българските граждани ли?" "Когато говорите за разнообразието по българската земя от религии, етноси и имена, ако не си давате сметка, вие не сте патриоти", разгневи се на атакиста Йордан Цонев от ДПС.
На 28 юни се очаква Общинският съвет в Шумен да обсъди искането на съветника от "Атака" Добрин Чайлев за създаване на временна комисия, която да проучи турско-арабските имена на местностите в общината и да ги замени с български.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"