25 Април 2024четвъртък22:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екран

Пристига звезда от сериала "Октопод"

Джулияна де Сио и режисьорът Федерико Моча са специални гости на Фестивала на италианското кино в България

/ брой: 109

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1755

Десет филма ще бъдат представени на Третото издание на Фестивала на италианското кино в България (11-16 юни). Заглавията, подбрани съвместно с фондация "Apulia Film Commission", ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни в кино "Люмиер Лидл", а от 14 до 16 юни вкл. - в Дома на киното. Голяма част от тези филми са носители на най-престижни кинематографски награди в Италия.
Фестивалът ще бъде открит в 18.30 ч. на 11 юни с прожекцията на закачливата комедия "Накъде съм тръгнал?" в "Люмиер Лидл" в НДК. На 13 юни от 20 ч. в същия салон ще бъдат връчени почетните плакети на Третия фестивал на италианското кино в България. След това ще бъде представен филмът "Руди Валентино" - за историята на знаменития италиански актьор на нямото кино. Сред присъстващите ще бъдат асесорът на културната и туристическата индустрия на област Пулия, адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола. Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат италианската актриса Джулияна де Сио, позната на българската публика от световноизвестния сериал "Октопод", където си партнира с Микеле Плачидо, и италианският режисьор, сценарист и писател Федерико Моча, автор на романа "Три метра над небето" (публикуван и на български език от изд. "Хеликон"), екранизиран в едноименния филм, който се превърна в международен бестселър.
Сред филмите, които ще може да гледаме, са "Коледа на Юг", "Без покритие", "Била ли си на Луната?", "Сватба на Юг", "Вечерята на Коледа", "Кой ме е видял?", "Те кои?", "Войната на неудачниците".
В присъствието на представители на български и италиански институции на 14 юни ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между фондация "Apulia Film Commission" и Националния филмов център. Той ще спомогне за реализирането на филмови копродукции между област Пулия и България.
Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата на България, посолството на Италия в София, Столичната община в качеството си на Творчески град на киното на ЮНЕСКО, на асесора на културната и туристическата индустрия на област Пулия. Реализира се в сътрудничество с фондация "Apulia Film Commission", Oбластната агенция по туризъм "Puglia Promozione", НФЦ, НДК и Българския културен институт в Рим.
Фестивалът се осъществява в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата "Fare Cinema" - Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния Италиански фестивал в България, организиран от ИЧЕ - Агенция София.
Третото издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България през изминалите години.


Джулияна де Сио
Снимка www.ilgiornaleditalia.org


Федерико Моча
Снимка vivimilano.corriere.it

 
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ