23 Април 2024вторник09:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Три пъти по-чести са инфарктите и инсултите при мачовците

Женското сърце е по-малко и бие по-бързо от мъжкото

/ брой: 109

автор:Аида Паникян

visibility 649

Медицината отдавна е установила, че мъжете и жените не само са повече или по-малко податливи на различните заболявания, но и боледуват по различен начин. Причината за това не е толкова в психологията, колкото в различния начин, по който функционират много от органите при двата пола, пише здраве.бг.

* Поначало представителите на силния пол 3 пъти по-често получават инфаркти или инсулти, особено във възрастта между 40 и 55 г. Но изследвания показали, че по-често се срещат при типа "мачо", т.е. при най-сексуалните и агресивните мъже. Докато самотните мъже имат по-издръжливо сърце. В същото време хормоните пазят жените, а основният им защитник е естрогенът. Колкото повече е той, в толкова по-добър тонус са съдовете. Затова женските кръвоносни съдове са по-пластични и по-малко се подложени на атеросклероза. В периода на менопаузата ситуацията се променя - естрогенът се изработва в по-малки количества, еластичността на съдовете намалява, капилярите стават крехки.
При жените "инфарктното" време започва след 60-65 г. Тогава повечето жени страдат от хипертония, диабет и т.н. Затова през този период от живота си те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях. Според статистиката на Американската асоциация за здраве, като цяло 54% от умиращите от сърдечносъдови заболявания са жени.
* Кръвта при мъжете е средно с 10% по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби. Женското сърце е по-малко от мъжкото и затова бие по-бързо. При мъжете то извършва средно 60-70 удара в минута, а при жените - 80-90.
* Теглото на женския мозък е с 12% по-малко от мъжкия и затова кръвоснабдяването в него е с 1,3 пъти по-активно. Учените от Университета на Пенсилвания са направили томографско изследване на 200 души на възраст от 18 до 80 г. и са установили, че тъканите на мъжкия мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото тези на женския. През много отдели на женския мозък за едно и също време протича с 15% повече кръв, отколкото в същите отдели на мъжкия. Вероятно затова мъжете по-често получават инсулти или страдат от болестта на Алцхаймер. След 45 г. невроните на мъжкия мозък започват да се обновяват с 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените, и затова старческото слабоумие (деменцията) по-бързо и по-често се среща при мъжете.
* Болестите на млечните жлези са изключително женска "орисия". Най-големите страхове на жената са свързани с рака на гърдата. И при мъжете се срещат доброкачествени образувания, но много рядко - при 2-3 на 100 000. Това може да бъде следствие на нарушения в обмяната на веществата или намаленото количество тестостерон на преклонна възраст.
* Заушката (инфекциозният паротит), която при момичетата преминава практически без следа за тяхното здраве, носи риск от безплодие при момчетата. Но рубеолата е по-опасна за жените. Тя може да повлияе на репродуктивната функция. А ако жената боледува от нея по време на бременност, в 50% от случаите детето се ражда с различни отклонения.
* Циститът 3 пъти по-често застига жените. Инфекцията по-често попада в техния пикочен мехур поради особеностите на строежа на пикочните пътища (женският канал е по-къс). Но уретритът пък е повече мъжки проблем.
* Остеопорозата е най-често срещана при жените в периода на климакса.
* Целулитът. Докато при жените се приема като физиологическа норма, при мъжете е сигнал за нарушения в ендокринната система и е необходимо да се проверят хормоните на задстомашната и щитовидната жлеза.
* Женският имунитет е с 1,5 пъти по-силен от мъжкия, затова жените имат по-висока устойчивост към всички инфекции - от хрема до СПИН.
* Мъжете страдат 2 пъти по-често от язва на стомаха, отколкото жените.
* Цирозата на черния дроб се среща при мъжете 4-5 пъти по-често.
* При мъжете хипоталамусът е с 1,3 пъти по-голям и половият хормон тестостерон се изработва в голям обем. Затова в секса мъжете като правило са по-активни и дори агресивни.
* В мъжкото тяло има с 1,5 пъти повече потни жлези.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ