25 Април 2024четвъртък00:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

РУСИЯ 2018

Стадионите за световното в Русия

Последен писък на футболната мода ще радва феновете

/ брой: 109

автор:Марин Милашки

visibility 1867

Световното първенство вече чука на вратата. От 14 юни светът ще е футбол и отново ще изпитаме незабравими емоции. Този път най-голямата страна в света - Русия, ще бъде домакин на най-популярния спортен форум. 32 отбора ще се опитат да изпишат имената си със "златни" букви в историята, а накрая ще остане само един. Общият брой на мачовете е 65, като БНТ ще излъчи всички. Дом на битките ще бъдат 12 стадиона в 11 града. Само за инфраструктурни проекти Русия отдели 100 млрд. щ.д. Общо за 12-те съоръжения са отишли над 3,5 млрд. щ.д. Според неофициална информация стойността на някои от стадионите е занижена. Инвестициите са израз на държавната политика към спорта, след като преди 4 г. в Сочи се проведе и Зимна олимпиадата.
В Русия строят стадионите от 2011 г., като месеци преди това страната спечели домакинството. И това Световно първенство не се размина със скандалите. Представители на Англия и САЩ твърдяха, че тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер е получил пари, за да даде шампионата именно на Русия. Изборът тогава беше двоен, защото на 2 декември Катар спечели домакинството на световното през 2022 г. До отнемане обаче не се стигна и сега се очаква в Москва за откриването и финала да дойдат стотици хиляди гости. Във всеки градски парк, евентуално и на Червения площад, ще има фензони, където на огромни екрани ще се транслират всички мачове. А ето ги и стадионите.

"Лужники"
Това ще е основната арена на Мондиала. Намира се в Москва. Капацитетът е 81 000 места. Това е най-популярният стадион в Русия. На него ще се играят първият мач и финалът. Комплексът е открит през 1956 г. и е бил домакин на Лятната олимпиада през 1980-а. Сега основно беше ремонтиран. Тук се игра финалът на Шампионската лига през 2008 г. Арената е била домакин на световни първенства по лека атлетика, както и на много музикални събития - концерти на Металика, Ролинг Стоунс, Red hot chili peppers, U2, Майкъл Джексън, Мадона и др. Очаква се церемонията да бъде на познатото за руснаците ниво - пищност и блясък. Другите срещи от груповата фаза на "Лужники" ще бъдат: Германия - Мексико (17 юни), Португалия - Мароко (20 юни), и Дания - Франция (26 юни). Тук ще се играе и по един сблъсък от осминафиналната и полуфиналната фаза (1 юли и 11 юли). Есенцията на футболното лято ще бъде на 15 юли, когато един срещу друг в Москва ще премерят сили най-добрите два отбора.

Снимка Пресс-служба мэра Москвы

"Санкт Петербург"

Така ще се нарича стадионът в едноименния град. Дом е на местния гранд "Зенит", а извън Мондиала се казва ст. "Крестовски". Капацитетът му е 67 000 места. Строежът му е струвал неофициално 930 млн. евро, като по непотвърдена информация това е най-скъпият футболен стадион в света. Ще посрещне мачове от груповата фаза: Мароко - Иран (15 юни), Русия - Египет (19 юни), Бразилия - Коста Рика (22 юни), Нигерия - Аржентина (26 юни). Тук ще се играят и срещи от фазата на осминафиналите (3 юли), полуфиналите (10 юли) и сблъсъкът за третото място (14 юли). Отвън стадионът прилича на НЛО. Дизайнът му е дело на японски архитекти, а може да се похвали и с подвижен покрив и система за регулиране на температурата, което позволява на него да се играе футбол по всяко време на годината. Стадионът трябваше да бъде открит преди около 10 години. Забавянето увеличи размера на инвестицията.

Снимка Официален сайт на световното


"Фищ"
Олимпийският стадион в Сочи бе изграден за Зимните игри през 2014 г. Капацитетът му е 48 000 места. Ще посрещне мачове от груповата фаза: Португалия - Испания (15 юни), Белгия - Панама (18 юни), Германия - Швеция (23 юни), Австралия - Перу (26 юни) и др. Тук ще се играят осминафинали. "Фищ" е името на връх близо до Сочи. Това е вдъхновило архитектите, защото покривът на съоръжението прилича на заснежен планински връх. Тъй като едно от изискванията на ФИФА е стадионите, на които се играят мачове от световното, да имат отворени покриви, една част от покривната конструкция е била отстранена.

Снимка Официален сайт на световното

"Екатеринбург Арена"
Това ще е най-коментираният стадион. Капацитетът му е 35 000 души, но не това е причината. Разполага с две подвижни трибуни с 12 000 седалки, монтирани специално за Мондиала. Изглеждат неестествено, защото реално трибуните са извън стадиона. Това обаче не пречи на ФИФА. Конструкцията е сплав от модерни и соц елементи. Тук срещите си играе "Урал", а името на арената извън световното е "Централен стадион". Построен е в периода 1953-1957 г., а за нуждите на световното беше реконструиран. Стадионът ще посрещне само мачове от груповата фаза. След Мондиала подвижните трибуни ще бъдат премахнати.

Снимка ТАСС

"Казан Арена"
Домът на "Рубин" разполага с 45 000 места. Архитектите му са същите, които са проектирали митичния "Уембли" и "Емирейтс Стейдиъм" на "Арсенал", а първата копка е направена лично от Владимир Путин. Външната фасада разполага с вграден екран с висока резолюция на обща площ от близо 3700 кв. м, което е прецедент за спортно съоръжение. В света няма видео стена на футболен стадион с подобни мащаби. Ще посрещне мачове главно от груповата фаза. Тук ще се проведат осминафинал (30 юни) и четвъртфинал (6 юли).

Снимка Официален сайт на световното

"Нижни Новгород"
Този стадион няма отбор. Тук домакинските си срещи трябваше да играе "Волга", но тимът фалира през лятото на 2016 г. Клубът имаше милиони дългове. Арената е с капацитет от 45 000 места, а 902 от тях са специално предназначени за хора с двигателни проблеми. Стадионът е един от деветте, построени специално за шампионата. В близост до арената бе изградена метро спирка за улеснение на феновете през лятото. Ще посрещне мачове от груповата фаза, осминафинал (1 юли) и четвъртфинал (6 юли).

Снимка Спортал


"Ростов Арена"
Стадионът се намира на метри от р. Дон. На него домакинства ФК "Ростов". Тимът е приел максимата "Моят дом - моята крепост" отдавна, защото именно тук гостуващите отбори успяват да отбележат веднъж на високосна година. Отборът се представя солидно през последните 2 сезона. Феновете ще се надяват през лятото броят на попаденията тук да нарасне. Стадионът разполага с 45 000 места. Трибуните са на 2 етажа. Интересният дизайн е дело на фирма "Популоус". Ще приеме мачове от груповата фаза, както и среща от фазата на осминафиналите (2 юли).

Снимка Официален сайт на световното

"Самара Арена"
Това ще бъде името на стадиона по време на Мондиала. През останалото време се нарича "Космос Арена" и посреща домакинските мачове на "Криля Советов". Съоръжението е с капацитет от 45 000 места. Куполът му е изцяло от стъкло и свети през нощта, постигайки ефектна и модерна визия. Първоначалната идея е била той да бъде изграден на един от островите на р. Волга. Но тъй като не съществува мост, който да го свързва със сушата, е избрано друго място. Ще посрещне мачове от груповата фаза. Тук ще се играят осминафинал (2 юли) и четвъртфинал (7 юли).

Стопкадър youtube.com


"Мордовия Арена"
Съоръжението се намира в гр. Саранск, който е с население около 300 000 души и е най-малкият домакин това лято. В строителството са инвестирани 300 млн. щ.д. Това е домът на ФК "Мордовия", който сега спечели промоция във втория ешелон. Тимът се състезава в третото ниво на руския футбол. Вероятно този стадион никога няма да се напълни след световното. След края на първенството капацитетът му ще бъде намален до 28 000 места, каквато е била първоначалната идея. От ФИФА обаче имат изискване за минимум 35 000. По време на Мондиала ще приеме само мачове от груповата фаза. Предвид съперниците, голяма е вероятността и сега капацитетът му да не се изпълни.

Снимка Официален сайт на световното

"Стадион Волгоград"
На него играе домакинските си мачове друг тим от третия ешелон - "Ротор". Разполага с капацитет от 45 000 места. Намира се в близост до р. Волга, на мястото на стария "Централен стадион". Поради липса на средства не бяха изградени планираните плувни басейни и училище за конна езда. Все пак, разполага с модерен спортен комплекс - над 10 зали. Близо до стадиона се намира известната статуя "Родината майка". Тя напомня за победата на Червената армия във Великата отечествена война. Арената ще посрещне само мачове от груповата фаза.

Снимка Официален сайт на световното

"Стадион Спартак"

Така ще се нарича по време на Мондиала. Името му е "Откритие Арена" и е собственост на "Спартак" Москва, където играе капитанът на националния ни отбор Ивелин Попов. На световното ще е с капацитет от 42 000 места. Фасадата на съоръжението е много красива. По време на клубните мачове свети в червено, а когато "Сборная" се състезава, цветовете се променят, подобно на "Алианц Арена" в Мюнхен. Ще приеме мачове от груповата фаза. Тук ще се проведе и осминафинал (3 юли).

Снимка Официален сайт на световното

"Стадион Калининград"
Съоръжението e с най-малък капацитет на Мондиала - 35 212 места. Намира се в отделената руска територия между Полша и Литва. След Световното първенство капацитетът му ще бъде намален на 25 000, което е предостатъчно за "Балтика". А причината е, че тимът се подвизава ту във втория, ту в третия ешелон на руския футбол. Арената ще посрещне само мачове от групите.

Снимка kgd2018.ru

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ