26 Април 2024петък12:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПЕС плаши БСП със замразяване на членството заради Истанбулската конвенция

Партията застана твърдо зад лидера си и няма да променя позицията

/ брой: 110

автор:Юлия Кулинска

visibility 898

ПЕС продължава да оказва силен натиск над БСП с искане да подкрепи Истанбулската конвенция. Това обяви вчера Корнелия Нинова пред НС на партията. Тя с тревога съобщи, че имало и намеци за замразяване на членството на БСП в ПЕС, ако българските социалисти не преосмислят позициите срещу конвенцията. Нинова уточни, че това е част от процеса за признаване на гей браковете и осиновяването на деца от такива.
"Въпросът ми се задава все по-остро и непримиримо. Тревожното е, че той се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на лявото движение, на социализма и социалдемокрацията в Европа, и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил. Ще ви кажа в лично качество и по човешки, ако смятате, че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите. Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми го кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога", обърна се Нинова към НС.
Тя съобщи, че от ПЕС са подготвили делегация, която да посети "София прайд", който се проведе в събота, да се срещне с организаторите му и след това да разговаря с ръководството на БСП. Посещението обаче е отложено с десетина дни. Очаква се делегация на ПЕС начело с генералния секретар на европейските социалисти Ахим Пост да дойде в края на юни и отново да упражни натиск върху БСП да промени позицията.
Изказването на Нинова беше посрещнато с аплодисменти в залата. То получи подкрепа и от евродепутата Георги Пирински, който призна, че ако преди е бил "за" Истанбулската конвенция, вече е убеден в правотата на партийната позиция. Той защити позицията си с мотива, че по-важният въпрос преди сексуалния избор е социалното неравенство. Пирински призова БСП да продължава да бъде активна в тази насока и успокои съпартийците се да не се притесняват, ако позицията им стигне до съда. Според колегата му в ЕП Петър Курумбашев ПЕС няма да изключи БСП, защото партията е една от малкото в Европа, които бележат ръст. Социалистите подкрепиха с гласуване категорично и единодушно Нинова, няма да променят позицията за Истанбулската конвенция независимо от спекулациите. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев не присъства на пленума.
 Информирали сме ПЕС за законодателните ни инициативи по темата за насилието над жени и вярвам, че няма да се стигне до замразяване на членството ни, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. "Имало е напрежение между ПЕС и други леви партии по много въпроси. Намирал се е начин да се предотврати ескалирането на конфликта. Ние сме заявили нашата позиция по Истанбулската конвенция аргументирано", подчерта той. Членът на Изпълнителното бюро Атанас Зафиров допълни, че това е победа на Корнелия Нинова над премиера Бойко Борисов, тъй като той е защитавал конвенцията до последно.
В началото на пленума Нинова направи анализ на актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП. "През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода, но нищо от това не се случи. През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. В проучването страната е поставена на 93 място по качество на пътищата. И тази мисия на Борисов не е изпълнена. Днес той е в ролята на обединител. Обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да обедини министрите в собствения си кабинет. Валери Симеонов обвинява Ангелкова в корупция и сезира главния прокурор, а българите са по-разединени от всякога", заяви Нинова.
Тя изнесе данни за измами в митниците, установени от ОЛАФ, за които от БСП предупредиха преди месец. "Времето показва истината. На вота на недоверие към управляващите проблемите със системата БАЦИС бяха един от акцентите ни. Сега, няколко месеца по-късно, доклад на ОЛАФ установява подправени данни и фиктивно преминаване на товари", обясни Нинова. Според европейската служба за борба с измамите в системата са били подавани данни за товари, които фиктивно преминават транзитно от Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, за да достигнат Сърбия и Турция. Сръбската и турската страна са съобщили, че такива товари не са пристигнали на място. Разследването е обхванало 110 случая", подчерта Нинова.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ