19 Март 2024вторник05:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Закон - за кон и за кокошка

Как двама директори си сътрудничат и работят съвместно... сами със себе си

/ брой: 111

автор:Велиана Христова

visibility 4010

Не е вярно, че в България няма закони. Има си ги в изобилие. Един от тях например се нарича Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Той казва, че ръководителите на бюджетни организации, създадени със закон (като БАН например), с решение на Народното събрание или с акт на Министерския съвет, са лица на публична длъжност. А лице на публична длъжност не може да разходва бюджетни средства, включително средства от еврофондовете, в интерес на юридически лица с нестопанска цел, търговски дружества или кооперации, в които то е член на управлението, управител или съдружник. При това лицето може да изпълнява посочените дейности, ако е напуснало НПО-то или търговското дружество поне 12 месеца, преди да бъде назначено на публична длъжност (чл. 9). И още - лице на публична длъжност няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба (чл. 10).  
Има в България и Закон за администрацията, в който чл. 19, ал. 7 посочва, че ръководители на държавни институции, създадени със закон - като БАН например, не могат да са членове на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, на търговско дружество или кооперация. Някои се опитват да изкарат, че това се отнасяло само за шефа на БАН, но е абсурдно, понеже директорите са много по-близо от него до ресурси, до кадри и до постижения, които са резултат от дейността на публична институция, и много по-лесно може да "преминат" към частна формация, ако действащите лица са едни и същи. Затова си има и Закон за БАН, според който академията осъществява дейността си въз основа на законите и на Устав, приет от Общото събрание като задължителен нормативен акт. А в този устав пише черно на бяло, че директорите на постоянни звена в академията "не могат да бъдат членове на управителни съвети на търговски дружества и други подобни, освен ако представляват съответните звена" (чл. 74, ал. 2). 
Така пише в законите, каквито в България има както във всяка друга държава. Разликата е, че у нас ги има За кон и За кокошка. Това се потвърди за кой ли път завчера, когато мрежата изригна в негодувание, че съветничката на министъра в МВР Калина Крумова създала НПО заедно с директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН проф. Антоанета Христова. А двете са изпълнителки заедно с още две дами на европроект за близо 454 хил. лв. за създаване на методика за психотестове за шофьори по договор, сключен между Министерството на транспорта и института на БАН. Шеф на проекта е Христова, а Крумова е докторант, както пише в сайта на НПО-то, в академичния институт, който Христова оглавява. НПО-то се нарича Институт за политика. Справка в системата "Апис" показва, че то е регистрирано на 4 юли 2017 г. и в него Христова е председател на Управителния съвет, а Крумова - негов член и изпълнителен директор. Така Антоанета Христова, директор на института в БАН от октомври 2010 г., в нарушение на законите и на Устава на БАН си има частно НПО, което образова лидери, като им организира по 5 седмици лекции с различни лектори - учени и политици. И двете с докторантката Маркова си работят в това НПО, ползвайки същевременно всички ресурси на бюджетния институт на БАН, откъдето учени преподават в НПО-то наред с политици. Щото през института двете дами имат право на евросредства, а извън него Христова няма това право, както казват законите и Уставът на БАН. Нещо повече - от сайта на "Института за политика" научаваме, че това НПО си партнира с института на БАН, оглавен от Христова, и с БАН като цяло. С две думи - партньорство със самия себе си.
Странно е, че в регистрите на "Апис" фигурира още едно еднолично дружество с ограничена отговорност, лична собственост на Антоанета Христова, което също се казва "Институт за политика" и се занимава с преподаване на курсове, организиране на семинари и конференции, издателска дейност и пр. Все неща, които се припокриват със заниманията на директорката на публичната й длъжност.
Системата "Апис" обаче казва още по-лоши неща. Христова, бидейки директор на бюджетен институт, си има и... собствена фирма, на която е едноличен собственик - "Таргет - АМГ" ЕООД. Фирмата е създадена по Търговския закон през февруари 2007 г. и до момента е действаща. Занимава се със стопанска дейност - пазарни услуги. Още една еднолична търговска фирма - "Марант - Антоанета Христова" директорката на академичния институт е закрила в началото на 2012 г. 
Дейностите на активната дама обаче и тук не свършват. През юли 2010 г. е регистрирано още едно НПО - Сдружение "Демократи", в което Христова е член на Управителния съвет. Тя е също в Управителния съвет и на друго НПО - Сдружение "Център за политически и обществени нагласи", регистрирано през ноември 2002 г. Тук вече нещата придобиват съвсем уродлива посока, понеже институтът в БАН, който Христова оглавява, се занимава тъкмо с това - изследване на обществените нагласи по различни теми. Тук вече конфликтът на интереси лъсва в целия му блясък. И само Господ знае кои дейности, средства, хора и резултати на института в кое НПО се преливат и използват.
***

Неотдавна имаше друг скандал в БАН - Националният институт по метеорология и хидрология с директор проф. Христомир Брънзов взе да протестира, че когато Общото събрание разпределяло бюджета на академията за годината, не му е дало повече пари, които му трябват. Наложи се БАН да излезе с официално съобщение, че има общи правила за финансиране на институтите по определена формула и че няма как НИМХ да получи повече от другите в разрез с правилата. В този момент се заговори за стария скандал, който нашумя през 2016 г., когато работещи в НИМХ обявиха, че Брънзов иска да "замрази" станцията на Мусала заради лични интереси на своите фирми, произвеждащи автоматични метеостанции, на които клиент е институтът и които след това фирмата поддържа. Тогава Брънзов нарече това "тежка спекулация", а пред "Труд" заяви, че е много горд с консорциума "Метеорологични системи и екипировка", чиито станции работели над 20 години и че "съвместните ни дейности с института са да печелим проекти". И каза, че не е държавен служител, затова имал право да си има фирми! Още един, който си сътрудничи със себе си! Не се намери никой в БАН да му прочете законите и Устава на академията. Законите ряпа да ядат.
Бегла справка в "Апис": "Аналог - Христомир Брънзов", 2010 г. - едноличен търговец, дейност: проектиране, изработване, маркетинг и сервиз на оборудване и апаратура. Консорциум "Метеорологични системи и екипировка" ООД, управител Христомир Брънзов, лично дялово участие чрез споменатата фирма "Аналог" 34,64%, сред дейностите се появяват и "анализи, експертизи, софтуер, ОВОС, консултации. Изпълнява поръчки за поне 800 хил. лв. на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток", НЕК-АЕЦ "Белене". Колко договора са изместени от института, чийто директор е Брънзов, към частната фирма? В сайта на консорциума сред основните клиенти на първо място стои НИМХ. Десет публикации на директора на института се мъдрят на сайта на фирмата като неин научен резултат. А общо научните й публикации били над 100. На фирмата или на института? 
Друга фирма - "МСЕ-Сервиз" ЕООД, управител и едноличен собственик Христомир Брънзов, дейност - пак оборудване и апаратура, маркетинг, консултации, експертизи, търговия. Човекът е закрил през 2006 г. още една работила дотогава негова фирма - "Фотон-Христомир Брънзов" ЕТ. Но пък си остава член на Управителния съвет на НПО "Българска асоциация за вятърна енергия"... Цели на асоциацията са: осъществяване на проекти, ноу-хау в областта на неизчерпаеми енергийни източници, популяризиране, разпространение на ноу-хау в областта на вятърна енергия, съдействие за чуждестранни инвестиции и др. Учени от института казват, че преди в него са имали доста договори за прогнози за ветроенергетиката. Преди...
***

Проблемът в цялата работа е, че никой в академията не се наема да прекрати закононарушенията и безобразието, което като лъжица катран в меда вгорчава авторитета на всички прекрасни учени и институти на БАН. Не е публично-частно партньорство, когато директор на институт си партнира сам със своите лични НПО-та и фирми. Не е партньорство публични ресурси и научни резултати да се преливат в частни институции на шефовете. Драстично закононарушение е. Но не гъкват нито ръководството на БАН, нито Управителният съвет, нито Общото събрание, което е висшият орган за ръководство и управление на академията. Нещо повече - на тържеството преди дни - на 9 юни, за завършване на випуска в частното НПО "Институт за политика" на директорката на академичния Институт за изследване на населението и човека Антоанета Христова на първа линия с широки усмивки са се снимали... председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министрите Красимир Вълчев и Лиляна Павлова. На 28 май пък лектор пред курсистите е бил председателят на... антикорупционния орган КОМПИ Пламен Георгиев.
Има закони в България, както ги има във всички държави. Разликата е, че у нас едни са за кон, други - за кокошка.             



Антоанета Христова


Снимка "Монитор"
Христомир Брънзов


 

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 354

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 343

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ