25 Април 2024четвъртък15:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Австрия остава мост между Русия и ЕС

Москва е важен икономически партньор, заяви президентът на Стопанската камара в алпийската държава

/ брой: 111

visibility 1330

Маргарита Самсарова
Виена, специално за "Дума"


Първото посещение на руския президент Владимир Путин в страна членка на ЕС след преизбирането му за президент през март бе в Австрия. Изборът на Виена не е случайност. Двете страни поддържат традиционно много добри отношения и през последните години диалогът помежду им не е бил прекъсван въпреки трудностите. Това бе шестото поред официално посещение на руския президент в Австрия, като първото бе през 2001 г. Последната официална визита на Владимир Путин в австрийската столица бе на 24 юни 2014 г., като поводът за нея бе подписването на договора за "Южен поток" между австрийската нефтена и газова компания OMV и руската енергетична компания "Газпром".

Изборът на Виена за първа визита

е неизбежно свързан и с известното положително отношение на Владимир Путин към Австрия, която той е посещавал не само в качеството си на официално лице. Твърди се, че още като служител на съветското външно разузнаване е идвал да кара ски в австрийските Алпи. През 1992 г. като зам.-кмет на Санкт Петербург е бил на ски ваканция заедно със семейството си в Гьостлинг ан дер Ибс, провинция Долна Австрия. Предвид увлечението по ските домакините му подариха специално изработени ски в Митерсил, където се намира фабриката за производство на ски, марка Blizzard, с изображение на руския национален флаг.
Положителното отношение на руския президент към австрийската страна обаче се дължи най-вече на подкрепата, която Австрия винаги е оказвала на Русия. След налагането на санкциите срещу Москва австрийските политици не спират да пледират за тяхната отмяна, а предишният австрийски президент Хайнц Фишер бе първият държавен глава, който официално посети Москва след присъединяването на Крим. Австрийското правителство, за разлика от други страни членки на ЕС, не изгони руски дипломати след случая Скрипал. Австрия винаги е настоявала в качеството си на неутрална държава да бъде посредник за решаване на конфликти. Дни след визитата стана ясно, че Виена  ще посредничи за среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп, която евентуално да се състои в австрийската столица още през юли.
В същото време не е тайна, че Путин цени Австрия и заради тесните лични контакти, които поддържа с лица от бизнеса, спорта и дипломацията. Между тях са Карл Шранц, един от най-великите скиори за всички времена, Маргот Клестил-Льофлер, съпругата на австрийския президент Томас Клестил, починал на поста си през 2004 г., за чието погребение Путин специално пристигна във Виена. Клестил-Льофлер бе посланик на Австрия в Москва в периода 2009-2015, а от януари т.г. е специален представител на австрийското външно министерство за Русия.
Формалният повод за сегашното посещение бе 50-та годишнина от подписването на договора между Русия и Австрия за доставки на природен газ. Австрия е първата западноевропейска държава, сключила такъв договор със Съветския съюз на 1 юни 1968 г. Този 50-годишен юбилей бе определен от президента на Австрийската стопанска камара Харалд Марер

като "златна сватба".

Владимир Путин и Себастиан Курц подписаха ново споразумение за сътрудничество между OMV и  "Газпром" до 2040 г., което осигурява доставките на газ за Австрия за този период. След двучасовия разговор с Владимир Путин на съвместната пресконференция в двореца Хофбург австрийският държавен глава Александър Ван дер Белен подчерта, че не вижда "фундаментална криза на доверието" между двете страни. По повод коментари на американски политици за прекалената зависимост на ЕС от руския газ, той заяви, че се пропуска  подробността, че американският втечнен газ е два до три пъти по-скъп от руския газ. Така чисто икономически погледнато, няма смисъл от смяна на доставчиците на газ, категоричен бе Ван дер Белен. Той посочи също, че "Русия е много важен пазар за Австрия".
Нееднократно по време на визитата бяха подчертавани традиционно добрите икономически отношения между двете страни. "Искаме още повече да засилим съвместната работа в сфери, които са от взаимен интерес и в тази връзка подписахме споразумения в областта на иновациите и научните изследвания", заяви канцлерът Курц. Той обърна внимание и на факта, че Австрия е особено обичана дестинация от руските туристи и миналата година нощувките на граждани от Русия са 1,2 милиона. "Между руската и австрийската икономика отдавна съществуват отношения на доверие и добра атмосфера. Това предполага необходимостта да останем в диалог дори и в трудни времена", заяви президентът на Австрийската стопанска камара Харалд Марер.
От своя страна, Владимир Путин изрази увереност в много добрите перспективи за развитие на икономическите отношения между Русия и Австрия и убеденост, че те ще бъдат реализирани. Обсъдени бяха 28 проекта на стойност 2,82 милиарда евро, а и бяха подписани 14 споразумения за около 330 млн евро.  Русия

е вторият по големина инвеститор

в австрийската икономика след Германия, като  руските инвестиции в австрийската икономика са достигнали 23 млрд. долара. "Двустранният стокообмен е нараснал на 4,9 милиарда евро и продължава да расте, а размерът на инвестициите на австрийските фирми в Русия възлиза на около 6,9 милиарда евро", съобщи австрийският канцлер. Близо 700 са представителствата на австрийски фирми на руския пазар.
Путин изтъкна, че Австрия благодарение на сътрудничеството със СССР, а после и с Русия се е превърнала в общоевропейски енергиен център и като такава гарантира енергийната сигурност на цяла Европа. Русия е снабдявала австрийските потребители надеждно и стабилно с газ през тези 50 години и на страната са били доставени 200 млрд. кубически метра газ, напомни руският президент. Разпределителният център в Баумгартен е един от най-важните на европейския континент. Построен през 1959 г. той получава първите доставки на природен газ от Русия през 1968 г. Всяка година около 40 млрд. кубически метра газ се разпределят от енергийния хъб за Австрия, Западна, Южна и Югоизточна Европа. Продължава реализацията на "Северен поток 2", който австрийската страна оценява положително като частно икономическо начинание. Владимир Путин изрази убеденост и в перспективите за развитие на отношенията в машиностроенето, дървообработването, транспорта и логистиката, като съобщи, че двете страни имат план, включващ около 20 области на сътрудничество.
"Австрийската икономика се съсредоточава върху тясно сътрудничество с Русия", заяви председателят на Австрийската стопанска камарата Харалд Марер в словото си пред 350 представители на бизнеса от Русия и Австрия - участници в заседанието на Австрийско-руския съвет за бизнес в централата на камарата. "Искаме да разширим и задълбочим това дългогодишно партньорство - в полза на компаниите, техните служители и техните семейства", подчерта той. В
Владимир Путин информира, че Русия е преодоляла всички трудности, свързани с външните ограничения. Руската страна е успяла да постигне минимална инфлация в съвременната история на страната - 2,5%, а равнището на безработицата е паднало под 5% с нарастване на валутния и златния резерв.
По време на визитата бяха обсъдени освен двустранните отношения така и въпроси от международната политика. "Русия като суперсила има огромно международно значение, но също и голяма отговорност. Надяваме се и очакваме Русия да поеме тази отговорност, за да се постигне политическо решение на конфликтите в Сирия и Украйна ", добави австрийският канцлер.
Що се отнася до отношенията ЕС-Русия Курц посочи, че Австрия ще използва времето, през което е председател на Съвета на ЕС, за подобряване на отношенията между Русия и ЕС. "Надявам се чрез диалог да можем да постигнем

напредък за постепенна отмяна на санкциите",

заяви той. В същото време както и президентът Ван дер Белен посочи, че Австрия като убеден член на ЕС ще се придържа към линията на Евросъюза. От своя страна, Владимир Путин подчерта, че и Русия, и Австрия се застъпват за безусловното изпълнение на Минските договорености от всички участници в конфликта. В тази връзка той добави:"Разбираме, че за всяка страна членка на ЕС е трудно да повдигне тази тема. Това обаче няма да попречи на Русия да развива отношенията си с Австрия."
Посещението на Путин съвпадна и с откриването на изложбата "Гостува Ермитажът" в  Музея на история на изкуството. Като символичен бе определен от политически наблюдатели фактът, че портретите на австрийската и руската императрици Мария Терезия и Екатерина Велика бяха изложени заедно в една зала.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ