26 Април 2024петък04:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Бира за щастливи блондинки разкрасява българския пазар

В ХХI век най-важното правило предвижда пивото да се консумира отговорно - с удоволствие и мярка

/ брой: 112

автор:Альона Нейкова

visibility 2035

Много специална бира е на път да превземе родния пазар. "Hoppy blond" е доста пивка, свежа и секси, а също така е единствената, направена от 5 вида хмел, разкриха Габриела и Христо Попови, собственици на една от най-известните независими семейни пивоварни във Велико Търново, която вече почти шест години е пример за модерност и иновативност в бранша. Кехлибарената напитка, чието име на български може да се интерпретира като забавна игра на думи, които звучат като "щастлива блондинка", има леки цитрусови нотки с преобладаващ аромат на мандарина и свеж цветен послевкус. Всъщност "hoppy" на английски е хмел, а думата "blond", написана с френско "е", означава много светла смес.
Рецептата на тази бира е създадена изцяло тук, от наши технолози, уточни пивоварът с най-голям (близо 40-годишен) стаж в страната ни Антон Ненов, главен оперативен директор на "Бритос". Доста хора се заблуждават, че иде реч за шотландски или британски бранд. Оказва се, че името на марката е заимствано от старинната дума, използвана за бира от древните траки. Те започват да я правят по нашите земи преди повече от 2000 години предимно от пшеница и ръж.
Любопитното е, че жените в България много харесват бира с горчив вкус, подчертаха експерти по време на първия тур на Националната бирена академия, организирана от Съюза на пивоварите в България. Оказва се също, че качествените напитки от хмел напоследък не се таргетират по полова принадлежност или възраст. В ХХI век най-важното е да се консумира отговорно - с удоволствие и мярка, и да не се употребява никакъв алкохол от шофьори.
За да стигне бирата до потребителя, са необходими цели три седмици. Процесът минава през смилане на малца, майшуване, изцеждане и варене, ферментация и отлежаване, филтрация, успокояване на пивото и завършва с бутилиране (или сипване на напитката в кенчета). Фабриката е изградена само за 8 месеца през 2012 г. с инвестиция над 20 млн. лв. в сътрудничество с Берлинския институт по пивото - VLB, който следи за контрола на качеството в пивоварната.
Всички етапи на производството може да се проследят изцяло в обща голяма сграда. Разположена е на 13 декара, а инсталацията представлява едно от най-модерните и високотехнологични съоръжения на Балканския полуостров. Оборудването е от най-висок клас и е доставено от Германия и Белгия. Само 36 работници правят годишно около 190 000 хектолитра бира, което е почти двойно повече от средната производителност на пиво в Европа. Това е възможно, защото има пълна автоматизация на работата, което осигурява и пълен контрол върху качеството, както и увереност в безупречните характеристики на крайния продукт.
"Постоянно инвестираме в нови машини, имаме и нова линия за стъкло. Безкомпромисното качество и уникалните рецепти, които сами създаваме, са най-голямото ни оръжие", подчертава изпълнителният директор на пивоварната Христо Попов. И добавя: "Не ползваме заместители на малца, залагаме само на натурални продукти. Внасяме суровината от чужбина по обективни причини - в България просто не може да се намери от този вид и качество."
Основният бранд на компанията се предлага в големите вериги и търговската мрежа в цялата страна, но отбелязва най-стабилно и силно присъствие в Гърция и Кипър, както и на десетина други чуждестранни пазара. Имало е интерес дори от Гана, но по една или друга причина сътрудничеството с тази екзотична държава в Западна Африка все още не е осъществено.
А новата опушена бира на марката (със завоалирани нотки на кафе) е отличена със златен медал през 2017 г. от най-авторитетната в света класация за качество Mond Selection в Брюксел. Такова пиво - с подчертан характерен вкус, се прави от векове в Германия, но в България производителите решават да акцентират на по-лекия му вариант. И по този начин успяват да преборят всички стереотипи, че подобна бира ще се търси само през зимата: дори в горещините пивката напитка се разграбва за отрицателно време.
Със завидно чувство за хумор специалистите в бранша съветват пиво да се пие винаги, когато си жаден. Но добрата компания, хубавите поводи и умерените количества, съчетани с отговорно поведение, са все фактори, които предразполагат към приятно прекарване на времето с халба в ръка.

Академия за прозрачност

Как технолозите у нас приготвят кехлибарената напитка, има ли специфики в правенето на бира у нас, какви са новостите в бранша - са само част от темите, обсъждани по време на първия тур от Националната бирена академия. Начинанието предоставя възможност на широката общественост чрез медии и специални гости да проследи отблизо производствения процес, въведените иновации, специфичните технологии и добрите практики в бранша.
Благодарение на огромни машини, впечатляващи бутилиращи линии, атрактивни опаковки, екосъобразни правила и стриктни процедури, крайният продукт, който се появява на пазара у нас, е висококачествен и успешен, категорични са експерти.
"Кредото на пивоварната индустрия е "Гордеем се да сме прозрачни". То е израз на желанието ни да представяме пълна информация както за съставките и хранителната стойност на бирата, така и за производствения процес в реални условия. Посещенията на медиите са част от инициативата в тази посока", категорична е Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.
Зад всяка иновация стоят сериозни вложения и високите компетенции на човешките ресурси в пивоварната индустрия. През миналата година капиталовите инвестиции в бранша надхвърлят 41 млн. лв.; произведени са повече от 5 млн. хектолитра пиво, а платеният акциз е 80 млн. лв. Общо членовете на Съюза на пивоварите правят около 99% от бирата в страната.


Бутилиращата линия


Инсталацията във Велико Търново е едно от най-модерните и високотехнологични съоръжения за производство на бира на Балканския полуостров


Пивоварът с близо 40-годишен стаж в страната ни Антон Ненов обяснява тънкостите за правене на кехлибарената напитка


Освен суровина, някои видове малц са и превъзходно мезе

Снимки АВТОРКАТА

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ