Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Заради договорите с американските ТЕЦ 3 млрд. лв. неустойка грози държавата

Евгени Гаврилов

13. Юни 2018 , брой: 112   299   0
Снимка


България е заплашена да плати 3 млрд. лв. неустойка, ако развали преждевременно дългосрочните договори за обратно изкупуване на електроенергията от централите "Ей И Ес" край Гълъбово и "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3". Това стана ясно от думите на шефовете на "Ей И Ес-България", президента Оливие Маркет и изпълнителния директор Иван Цанков. Правителството вече поиска от тях и от другата американска ТЕЦ у нас - "КонтурГлобал Марица-изток 3", прекратяване на дългосрочните им договори за изкупуване на ток по преференциални цени и извеждане на двете мощности на свободния пазар. Това ще стане чрез изплащане от страна на Националната електрическа компания (НЕК), която е сключила въпросните контракти, на компенсации за невъзстановяемите разходи на двете централи. За "Ей И Ес" това са 1,3 млрд. евро, а за "КонтурГлобал" - над 700 млн. евро. Част от тези суми вече са се изплатили от дейността на централите и през договорите за изкупуване на тока. Така сега за разтрогването на контрактите трябва да се постигне споразумение какво обезщетение трябва да плати НЕК за преждевременното извеждане на мощностите на борсата. Цанков обаче призна, че ако държавата реши едностранно да прекрати договорите си с двете централи, неустойките, които НЕК трябва да плати по договорите, са цитираните от енергийния министър Теменужка Петкова. Тя обясни преди време, че те са на стойност 3 млрд. лв.
Представителите на компанията "Ей И Ес-България" официално опровергаха вчера твърденията, че според подписаните дългосрочни договори държавата изкупува електроенергията, произведена от едноименната централа край Гълъбово на спекулативно високи цени. 
По данни на КЕВР делът на нашето производство в енергийния микс е 11%, поясни Иван Цанков. Дружеството има 7,5% положителен резултат при 100 млн. лв. годишни приходи. Смехотворни са твърденията, че нашата печалба е 50%. Но тя не е важна, по-важна е възвръщаемостта на активите, която е 5,1% при средно за България 7,5%, допълни Цанков.
До края на юни "Ей И Ес-Гълъбово" ще изпрати в Министерството на енергетиката свой анализ, свързан с дългосрочните договори за изкупуването на електроенергия от централата, обяви Оливие Маркет. 
По време на разговорите с ресорния министър Теменужка Петкова са обсъдени 3 варианта: първият за едностранно прекратяване на 15-годишния договор, който изтича през 2026 г. При него държавата трябва да плати най-малко 700 млн. евро, колкото са задълженията на централата към инвеститори и доставчици. Вторият вариант предвижда компенсация за разликата между борсовата цена и договорите за обратно изкупуване. При третия вариант се предвижда държавата изцяло да компенсира невъзстановените разходи на компанията. Българското правителство е избрало последния вариант, разкри Маркет. По отношение на друг казус  - внесения през 2014 г. иск от КЕВР Еврокомисията да започне разследване дали дългосрочните договори представляват държавна помощ, Оливие Маркет заяви, че към момента няма официално решение на Брюксел.
Според Иван Цанков стратегически енергийни проекти като АЕЦ "Белене" е невъзможно да се реализират без някаква форма на държавни гаранции. Такива са и дългосрочните договори за изкупуване на произведения ток. Той даде пример с договорите за разлика с пазарните цени, поети от британското правителство за изграждането на АЕЦ "Хинкли Пойнт" за 35 години и цена на тока от 106 евро за мегаватчас.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"