26 Април 2024петък07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Столичната икономика със загуби от 54 млн. лева

Метрото и автотранспортът излязоха на минус през 2017 г.

/ брой: 112

автор:Деси Велева

visibility 389

И през 2017 г. общинските търговски дружества на София излязоха с над 45 млн. лева загуба, сочат отчетите им, които се разглеждат през комисиите на СОС през тази седмица. Пет общински фирми трупат загуби през миналата година - "Топлофикация", "Спортна София", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен".
Най-големият губещ в столичната икономика и тази година остава парното, макар че загубите му са намалени от 40 млн. лева през 2016 г. на 34,8 млн. лева през 2017 г. Заради неизрядни клиенти дружеството е завело 16 000 дела и 9000 изпълнителни дела през миналата година. В същото време срещу фирмата има над 1000 дела. Финансовият отчет сочи още, че "Топлофикация" е финансово зависима от кредитори като задълженията не са достатъчно обезпечени с имуществото на дружеството.
Отново на минус излиза "Спортна София", която стопанисва и изгражда спортни имоти и съоръжения.  В момента фирмата управлява три спортни комплекса в "Зона Б 5", в "Борисова градина" и "Ледена пързалка". Загубата й е от 167 хиляди лева. Според бизнесплановете дружеството ще продължи да губи през следващите три години.
По традиция нестабилна е ситуацията при транспортните дружества. През 2016 г. на загуба излиза и метрото. Докато през 2016 г. "Метрополитен" е натрупал 2,1 млн. лв. печалба, през 2017 г. с 5,1 млн. на минус. Според бизнесплановете се очаква дружеството да излезе на печалба едва през 2020 г.
Друга общинска фирма, която се появява в отчетите като губеща през 2017 г., е "Столичен автотранспорт". Докато тя е била със скромната печалба от 152 000 лева, през миналата година изведнъж натрупва загуби от половин милион лева. Подобна е картината при другото транспортно дружество, което обслужва тролейните и трамвайните линии. При него загубите продължават - 6 млн. лева през миналата година при 4,4 млн. лева за предходната.
Въпреки че останалите общински дружества излизат с малки или големи печалби, при някои все пак се отчита известна нестабилност. Едно от тях е "Софийски имоти", чиято печалба е намаляла с над 74% от 9 млн. лева на 1 млн. лева. Отчетите показват, че това се дължи на по-малките продажби на дълготрайни материални активи. Намаляват печалбите и на "Чистота Искър" - почти тройно.


За БСП управлението на общинските дружества е незадоволително

Като незадоволително определи управлението на някои общински дружества съветника от БСП в СОС Иван Таков, който е член на комисията по финанси. Според него Столичната община отново ще получи минимални дивиденти за активите, с които разполага. "Като цяло управлението не е на ниво, има пропуски", обобщи Таков. Според него при някои общински дружества, които трябва да са ключови като "Чистота Искър", има неясноти. Ръстът на външните услуги, които възлага тази фирма, продължава нагоре с още 6 млн. лева за една година, а пък "Топлофикация София" все още има 500 млн. лева задължения към БЕХ. "С изграждането на РДФ инсталацията този дълг ще се увеличи, тъй като дружеството ще изплаща заемът, който ще вземе общината, припомни Таков. Той бе категоричен, че след като се поемат нови заеми от транспортните оператори, и ситуацията трябва да се следи изкъсо.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ