20 Април 2024събота12:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петков остава, протестът продължава

Премиерът даде отбой - щял да остави Бисер Петков за социален министър

/ брой: 112

автор:Аида Паникян

visibility 71

Продължаваме протеста си, докато не бъдем чути и не ни кажат дали приемат законопроекта за личната помощ. В това са категорични родителите на деца с увреждания, които повече от 11 дни са на палатков лагер пред парламента. Оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в понеделник следобед ги изненадала, защото по обяд представители на родителите имали среща с него и станало ясно, че той е съгласен да обсъди с тях възможността законът за личната помощ да е отделен от подготвяния нов Закон за хората с увреждания. Приготвяхме се да раздигнем палатковия лагер, когато стана ясно, че министър Петков подал оставка, каза за ДУМА Венелина Казанджиева - майка на 28-годишно момче, чието умствено развитие, по думите й, е като на 9-годишен. Венелина, както и останалите от палатковия лагер са категорични, че Петков е "единственият в кабинета, който е подкрепил хората с увреждания". В понеделник вечер протестиращите дори се заканиха да организират "грандиозен антиправителствен протест", ако до понеделник Петков не се върне на поста си.
Предвиденото за вчера следобед заседание на работната група по законопроекта на МТСП, в което щяха да участват и представители на протестиращите, обаче бе отменено преди обяд заради оставката на Петков.
Протестът ще продължи, потвърдиха родителите и след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е "върнал" на работа Петков. "Нямаме им (на правителството - бел. ред.) доверие", казаха протестиращите и поясниха, че палатката пред парламента няма да махнат, но протестът няма да се разраства в страната.
В късния следобед министър Петков заяви, че до петък "ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не", след като проведе разговор с родителите на деца с увреждания съвместно с омбудсмана Мая Манолова.
"Около 80% от родителите на деца с увреждания са майки, бащите се плашат и бягат. Аз и съпругата ми гледаме 26 г. дъщеря ни, която е с детска церебрална парализа и епилепсия. Работя само аз. Идвам тук (на палатковия лагер пред парламента) след работа", казва Атанас Иванов.
"Не искаме пари, искаме само да бъдат преразпределени сега даваните пари от бюджета. Моето дете няма нужда от инвалидна количка, нито от санаториум веднъж в годината, нито от памперси, а от психолог и логопед. Защо трябва да се харчат пари от данъците на българските граждани за нещо, от което детето ми няма нужда? Друго дете може би има нужда от по-скъпа количка или да ходи 2-3 пъти в годината на санаториум, или да ползва големи количества памперси. Пари в държавата има, но не се разпределят правилно. Искаме помощта да се дава на семействата с деца с увреждания според нуждите на детето и съобразно възможностите на държавата", коментира Казанджиева. Според нея предложенията за даване на помощ според нуждите, а не "на калпак" са "настъпили" много интереси, което е станало причината Петков да пожелае да се оттегли.  
Дневните центрове с нищо не помагат, казва друга майка и настоява да се знае, че в центъра "Св. Врач" предлагали за детето й с аутизъм само 45 минути седмична работа.
Нека някой се опита само месец да се грижи за дете с увреждане със социална пенсия от 135 лв. плюс 90 лв. за личен асистент, а памперсите аз ще ги купя, казва млада майка, която и работи, за да може да поеме останалите разходи на детето си. 
От Измир Бойко Борисов, който в понеделник привечер прие оставката на Петков, обясни, че социалният министър се справял добре, но заради проблеми в социалната сфера един след друг се появявали палаткови лагери с протестиращи. "Оставката е пред мен. Винаги мога да я задействам. Щом протестиращите могат да работят с него - да работят. Сега, ако сложим нов министър, ще има конфликт", сети се Борисов ден след като от правителствената пресслужба обявиха, че Петков е подал оставка, а премиерът го е освободил. Той уточни, че очаква съвместни конкретни предложения за решение на проблемите от страна на Петков и протестиращите.



Палатковият лагер "Системата ни убива" остава пред парламента, докато правителството не каже дали приема законопроекта за личната помощ
Снимки авторката



На втората година инвалидните колички се чупят на това място и трябва да бъдат ремонтирани. И така, докато минат 6 години, защото количките се дават за 6 години, казва Атанас Иванов

Георги Гьоков:
Сценарият ще повтори този с Теменужка Петкова

Оставката на Бисер Петков не беше за това, че не може да реши проблемите на родителите на децата с увреждания. Тя показва, че това правителство и управляващите в момента провеждат политика, която не може да реши проблемите на тези хора. Тази политика е неолиберална и поставя в центъра на вниманието стабилността на финансовите системи. Всичко друго - било социалната, пенсионната или друга система, както и нуждите на ползвателите на тези системи, управляващите въобще не ги интересува.
Петков като единствения може би в този кабинет, който е не толкова политик, а експерт, ще послужи като бушон за потушаване на напрежението. Само че нататък трябва да се търсят бушони, защото нито една система не е наред. Пенсиите не отговарят на жизнения минимум на пенсионерите. На коя социална прослойка са наред нещата? Оставката на министър Петков, колкото и да се опитват да я пробутат като несправяне с някаква политика, е по-скоро друго.
Финансовата стабилност, към която ГЕРБ се стремят, може да си остане, стига да се балансират средствата, вместо да се пращат в сфери, които не че не са важни, но не са толкова неотложни. Например, то става вече много банално, към санирането. Хора в крайна нужда, които едва свързват двата края, като тези родители, които отглеждат болните си деца, за тях няма пари.
Да, говори се, че не се искат средства, но когато се приеме законът за личната помощ, ще се окаже, че за да се обезпечат дейностите по него, ще трябват доста пари, които, разбира се, ако искаме да сме съвременно общество, трябва да бъдат осигурени за хората в неравностойно положение, защото иначе по какво се различаваме от джунглата.
И все пак си мисля в случая, че министърът и родителите са стигнали до някаква договорка, която не е удобна за управляващите и по всяка вероятност не е удобна и за финансовия министър, който не е съгласен с такава формулировка. Оттам идва и отказът за такава политика и Петков като пряко преговарящ в срещата "очи в очи" с тези хора отказва да продължава нататък без подкрепата на кабинета и на управляващите като цяло.
Какво ще се случи ли? Съдейки по опита, който имам, и след защитата на родителите, които искат да продължат да разговарят с Петков, както и писмото от синдикатите, мисля, че ще последва сценарият с оставката на министър Теменужка Петкова. Но тъй като Борисов е непредвидим, не знам какъв ще бъде крайният резултат. Още повече че и в МТСП има напрежение между политиките, които трябва да бъдат следвани, финансовите възможности, лични амбиции и т. н.
(Докато Георги Гьоков правеше прогнозите си, се появи информацията, че премиерът върнал министър Петков - бел. ред.)
Макар и експерт, Петков провежда политиката на това правителство в социалната сфера, с която ние от БСП на 90%, да не кажа на 99%, не сме съгласни. Не сме срещнали разбиране, включително и от Петков като експерт, за наши предложения в социалната сфера, а те не са никак малко. Просто той е министър от правителство, което не е добро за България.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ