Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Живот

"По следите на Жената котка..." с шедьоври на Лотрек и Пикасо

Дума

14. Юни 2018 , брой: 113   265   0
Снимка
Снимка ЛИЧЕН АРХИВ
Д-р Георги Генов е дал цяло състояние, за да откупи "Жената котка" на Тулуз Лотрек

Уникален за България аукцион с шедьоври на Лотрек, Пикасо, Паскин и други майстори класици ще привлече вниманието на колекционери от цял свят в неделя, 17 юни, в 18,30 ч., в столичната галерия "Класика". Търгът ще мине под мотото "По следите на Жената котка...", съобщи организаторът д-р Георги Генов. Част от творбите ще бъдат показани и по време на VIII издание на "Медийните оскари 2018" във Военния клуб на 15 юни. А три от картините на стари български майстори, осигурени от Съюза на галеристите, ще са подарък на наградените журналисти.
Картини за милиони вече са изложени, като само шедьовърът "Жената котка" на Тулуз Лотрек е на стойност над 300 хил. евро, твърди историкът Генов. Той е дал цяло състояние, за да откупи това произведение от колекция в Истанбул, съобщи неговият духовен баща и меценат акад. Васил Гюзелев. Творбата някога е била притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис III.
Есенният сезон в галерия "Класика" ще започне още от 20 юли с изложба на талантливата българска художничка Еми Кулинска от Париж, последвана от експозиция на Валентина Неделчева от Канада, проф. Г. Чапкънов - България, братята Никола и Добромир Маневи и др.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"