Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

"Лакме" оживява на сцената на "Опера в парка"

Дума

14. Юни 2018 , брой: 113   189   0
Снимка


Лятото отваря сетивата за приключения, събужда в нас емоции. Тогава търсим необикновени пътешествия по света. Това може да се случи с едно пътуване до Индия с историята на вълшебната приказка за любовта, така както тя оживява в операта "Лакме" на композитора Лео Делиб. Истински бисер на френската опера, родена във времето, когато въображението на творците е пленено от магичното обаяние на ориента, на екзотиката.
Действието на операта "Лакме" се случва в Индия, над която тегне английският колониален гнет. Индусите се молят на Брама за свобода, напътствани в борбата си от Върховния жрец Нилаканта. Дъщеря му Лакме обаче се влюбва в английския офицер Джералд, който е ранен от баща й. Лакме го укрива и обсипва с ласките на любовта, с чудотворна вода иска да свърже съдбите им завинаги. Войнишкият дълг обаче зове Джералд и той си тръгва. Лакме изгубва смисъла на живота си и се самоубива.
Тази приказка за любовта, разказана от "нежния русокос великан" Делиб, ще оживее в зеленото море на Военната академия, на лятната сцена на Софийската опера - "Опера в парка", на 15 юни.
Потопете се в красотата и сантимента на шедьовъра на Лео Делиб, в една история за любовта, така както е разказана от режисьора Пламен Карталов и солистите Диана Василева в ролята на Лакме, Георги Султанов - Джералд, и другите герои под палката на гост-диригента маестро Лоран Кампелон, канят от Софийската опера и балет.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"