Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Ирак заменя "Абрамс" с Т-90С

С руските танкове ще бъде превъоръжена една от бронираните бригади

Георги Георгиев

14. Юни 2018 , брой: 113   207   0
Снимка

Танкове Т-90С на парад в Баку. Същите машини са доставени и на Ирак

Иракската 35-а бригада от 9-а бронетанкова дивизия ще бъде превъоръжена с руските танкове Т-90С вместо с използваните до момента американски М1А1М "Амбрамс", съобщи блогът bmpd, като се позова на Министерството на отбраната на Ирак. До момента в арабската страна са пристигнали 39 от общо 73 поръчани танка Т-90С/К. Първите танкове Т-90С са били изпратени от пристанището Уст-Луга в Ленинградска област още през февруари тази година. Танковете "Абрамс" пък ще бъдат събрани в другата - 34-та бригада на същата дивизия.
Преди руската доставка Ирак получи от САЩ 140 танка М1А1, получени от август 2010 г. до февруари 2011 г., а в следващите пет години още 12 машини за попълване на загубите. Общата стойност на танковете се оценява на 2,16 млрд. долара. С тях бяха екипирани двете танкови бригади в 9-а бронетанкова дивизия, наречена от bmpd "най-тежкото съединение в иракската армия". Щатният състав на иракския танков полк е от 35 машини, два танка в управлението на полка и по 11 в трите роти.
Според сведения в пресата иракчаните са прибегнали до услугите на Русия поради нежеланието на САЩ да продължат от края на 2017 г. програмата за поддръжка и ремонт на парка от американски танкове. Неофициалната причина за това е нееднократното предаване на такива танкове на проиранските шиитски формирования, които воюваха с Ислямска държава (ИД). В същото време е известно, че иракските "Абрамс"-и са понесли много големи загуби в сраженията с ИД. Според данни на "Джейнс дифенс уикли" само към януари 2015 г. иракчаните са загубили 28 машини. През януари тази година иракската преса съобщи, че от строя са извадени общо 60 танка "Абрамс" (не е ясно колко от тях са безвъзвратно загубени). На публикувана тогава спътникова снимка на базата на 9-а дивизия се виждали струпани повредени и разкомплектувани 80 танка американско производство. По всяка вероятност правят извод от bmpd, изправни в момента са не повече от 70 танка, колкото да бъде окомплектована 34-та бригада.
До момента тази модификация на Т-90 "Владимир" е доставяна на Азербайджан и Туркменистан. Още по-модерната модификация Т-90СМ е поръчана от Египет в количество от 400-450 танка.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"