20 Април 2024събота01:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС изключва Лондон и Вашингтон от фонда за отбрана

Чрез него Европа иска да постигне независимост от САЩ

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 36

Европейският съюз представи вчера новия фонд за отбрана в размер на 13 млрд. евро, но условията за участие в него ще изключват "трети страни", включително Великобритания след "Брекзит" и САЩ.
Европейският отбранителен фонд (ЕDF) е основен елемент от стратегията на блока да увеличи способността си да гарантира собствената си сигурност, тъй като се тревожи за заплахата от Русия и очевидната двойственост на Съединените щати при управлението на президента Доналд Тръмп.
Парите, които ЕС предлага за научноизследователска и развойна дейност, когато стартира през 2021 г., ще бъдат достъпни само за държавите членки на ЕС, но не за Великобритания, която дотогава вече ще е напуснала общността, както и за Съединените щати.
За да отговарят на условията за финансиране от ЕDF, "компаниите ще трябва да се базират в Европейския съюз, да разполагат с инфраструктура в Европейския съюз и преди всичко вземането на решения да не може да бъде контролирано от субект, базиран извън Европейския съюз", каза пред АФП пожелал анонимност представител на ЕС.
Това означава, че европейско дъщерно дружество на производител в сферата на отбраната от САЩ например не може да получи финансиране по EDF.
Тези условия ще се прилагат и за Великобритания, която напуска блока през март следващата година, освен ако Лондон не договори специална сделка за сътрудничество в областта на отбраната.
"Страните, които не са членки на ЕС и ЕИП (Европейското икономическо пространство), няма да бъдат асоциирани към фонда, освен ако не бъде сключено специално споразумение за тази цел. Програмата е предназначена да се прилага от 1 януари 2021 г. и следователно за съюз от 27 държави членки.", заяви друг служител.
Откакто ЕС стартира през декември своя пакт за сътрудничество в областта на отбраната, в Съединените щати се появи безпокойство, че тези действия на Брюксел могат да се превърнат в средство за протекционизъм, предназначено да защитава европейските отбранителни компании от американските им конкуренти. Но Брюксел твърди, че няма несправедливост и че е нормално европейските пари да отиват при европейски компании.
Представители на ЕС са на мнение, че EDF ще помогне на блока да се освободи от зависимостта от САЩ в тази сфера и ще допринесе за неговата "стратегическа автономия".
ЕС предвиди в бюджет 2021-2027 13 милиарда евро за EDF, включително 4,1 млрд. за изследвания и 8,9 млрд. за развиване на военни способности.
Франция се надява да получи финансиране за проект за дронове, по който работи с Германия, Италия и Испания, каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.
Част от обосновката за ЕDF и европейското сътрудничество в областта на отбраната е да се накарат страните от ЕС да харчат по-ефективно и ефикасно.
"В момента 80% от изследванията и разработките в Европейския съюз се извършват на национална основа, което води до 173 оръжейни системи, които не са взаимодействащи, не можем да оставим нещата така", каза един от официалните представители на ЕС.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ