Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Лавров: Гаранции само от ЕК за "Турски поток"

Дума

14. Юни 2018 , брой: 113   270   0Ако Европейският съюз иска да получи газ чрез "Турски поток", Русия се нуждае от стопроцентови гаранции. Това коментира външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руските медии.
"Сега за Западните Балкани може да представлява интерес още един нов проект - "Турски поток". А по какъв начин сме готови да си сътрудничим по този проект, ние многократно сме говорили: ако страните от Европейския съюз са заинтересовани от това по този газопровод да влиза газ в ЕС, ние се нуждаем от стопроцентови гаранции от Европейската комисия", изтъкна руският първи дипломат по време на пресконференция в Москва.
Проектът "Турски поток" включва изграждането на две тръби с капацитет от 15,75 млрд. куб. м всяка. По първата тръба ще тече газ за потребностите на Турция, като тя е планирано да бъде пусната в експлоатация още тази година. Втората тръба е предназначена за страните от Южна и Югоизточна Европа, като тя е предвидено да влезе в експлоатация през 2019 г. "Газпром" също така разглежда вариантите за продължаване на "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"