25 Април 2024четвъртък21:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горанов: България ще кандидатства и за еврото, и за банковия съюз

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 71

България има намерение да кандидатства в рамките на една година за членство и в т. нар. чакалня за еврото, и в банковия съюз на еврозоната. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Ройтерс и Блумбърг. Това е промяна в позицията на правителството, Първо Горанов обяви, че правителството ще подаде молба за механизма ERM-2 може би още до края на юни, но след това премиерът Бойко Борисов каза, че това може би ще стане в рамките на година. Досега обаче правителството беше против обвързването с изискванията за банковия съюз, включително защото формално това не е условие за включване сред държавите с единна валута. По същата причина София отхвърли и препоръките на Европейската комисия и на Европейската централна банка от месец май първо да влезе в банковия съюз и след това да кандидатства за ERM-2.
"Крайният резултат, както аз го виждам, е, че в рамките на една година ще сме способни да влезем едновременно в тясното сътрудничество в рамките на банковия съюз и на ERM", казва Горанов.
Междувременно бе оповестено проучване на Евробарометър, което показва, че 51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чехия, като едва една трета - 33%, се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много - 34%, са срещу неговото въвеждане.
В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смята, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария - 64%, и Румъния - 62%, мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.
Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ