Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Горанов: България ще кандидатства и за еврото, и за банковия съюз

Дума

14. Юни 2018 , брой: 113   191   0България има намерение да кандидатства в рамките на една година за членство и в т. нар. чакалня за еврото, и в банковия съюз на еврозоната. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Ройтерс и Блумбърг. Това е промяна в позицията на правителството, Първо Горанов обяви, че правителството ще подаде молба за механизма ERM-2 може би още до края на юни, но след това премиерът Бойко Борисов каза, че това може би ще стане в рамките на година. Досега обаче правителството беше против обвързването с изискванията за банковия съюз, включително защото формално това не е условие за включване сред държавите с единна валута. По същата причина София отхвърли и препоръките на Европейската комисия и на Европейската централна банка от месец май първо да влезе в банковия съюз и след това да кандидатства за ERM-2.
"Крайният резултат, както аз го виждам, е, че в рамките на една година ще сме способни да влезем едновременно в тясното сътрудничество в рамките на банковия съюз и на ERM", казва Горанов.
Междувременно бе оповестено проучване на Евробарометър, което показва, че 51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чехия, като едва една трета - 33%, се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много - 34%, са срещу неговото въвеждане.
В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смята, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария - 64%, и Румъния - 62%, мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.
Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"