29 Март 2024петък13:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП алармира за ощетяване на Столичната община с 400 000 лв.

ГЕРБ ще се опита за трети път да прокара през СОС доклад за взаимно дарение

/ брой: 113

автор:Деси Велева

visibility 903

За доклад за взаимни дарения на имоти, чиито оценки ще ощетят с 400 000 лв. Столичната община, алармираха съветници от БСП. Изготвените оценки за насрещни дарения на два общински имота срещу един частен терен са свързани със съответно доплащане на общината. Социалистите са категорични, че оценката на имотите е в ущърб на общината - тази на общинските терени е занижена, а на частния - завишена. Така се получава разлика от около 400 000 лева, които общината може да вземе повече, отколкото е предвидено в доклада, разказа за ДУМА съветникът от БСП Альоша Даков.
Според доклад на районния кмет на "Слатина" Наталия Стоянова и общинския съветник от ГЕРБ Андрей Иванов частната фирма ще дари на кметството свой терен в кв. "Гео Милев", който е оценен на 3,7 млн. лв. без ДДС. В замяна общината пък ще му дари два апетитни имота - в "Лозенец" и "Оборище", оценени съответно на 2,26 млн. лв. и 1,88 млн. лв. Разликата в пазарните цени е от 409 000 лв. без ДДС, или 529 671 лв., която собственикът "Агора-Ин" ще трябва да плати на кметството след даренията.
"С този доклад жителите на квартал "Гео Милев", които протестираха години наред с подкрепата на БСП, все пак ще спечелят битката си с презастрояването. Оттук нататък, за да се избегнат всякакви спекулации и съмнения, СОС всяка година трябва да приема годишна програма, която да включва всички спорни имоти, които подлежат на подобно решение, съблюдавайки баланса между частния и публичния интерес. Оценителите, които ще правят тези оценки, ще държим да бъдат с безупречна репутация, доказали се в това, за да избегнем в бъдеще подобни съмнения в задкулисни игри", заяви председателят на групата на БСП в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов.
Съветниците от БСП са открили и други странности по случая, като например, че оценител на терените е Юлия Димитрова, която направи и скандалната оценка на "Царските конюшни".
ДУМА припомня, че имотът на частната фирма се прочу преди 4 години, когато тя поиска да го застрои. Местните жители обаче организираха редица протести и ситуацията ескалира, като се стигна до палеж на коли и редица съдебни дела. Жителите на "Слатина" категорично се възпротивиха срещу намерението да се стори жилищна сграда в градинката, в която има детска площадка. Още тогава се заговори за търсене на начини за замяна на имоти, за да се защитят и двата интереса - общественият и частният. През 2016 г. Административният съд в София потвърди решение на РДНСК за спиране на строителните работи в имота.
Сега обаче отново се търси решение на проблема и ГЕРБ се опитва да прокара доклада за насрещните дарения на две заседания на СОС. Първия път вносителите го оттеглиха, при втория не получи нужните гласове, а днес ще се направи трети опит, заяви Милка Христова от БСП.

Спорният частен имот, който ще бъде заменен, е бил собственост на общинското предприятие "Софстрой". То обаче е приватизирано и теренът е продаден през 1999 г. Тогава негов собственик става "Технострой", а впоследствие го препродава на "Агора-Ин" ЕООД. На мястото е имало стара сграда и трафопост. Альоша Даков уточни, че по Общия устройствен план теренът не е зелена площ, а е отреден за застрояване.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ