25 Април 2024четвъртък19:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хоспитализациите в България са пoчти 2 пъти повече от средното за ЕС

/ брой: 113

автор:Аида Паникян

visibility 735

За периода 2006-2015 г. хоспитализациите у нас се увеличават и достигат 31 587 души на 100 хил. население. За същия период в ЕС този показател не се променя и остава 17 340 души на 100 хил. Това води до увеличаване на парите за здравеопазване, които за 2001-2015 г. са нараснали с 450% (от 882 200 000 лв. за 2001 г. на 3 971 500 000 лв. през 2015 г.). Ръстът на тези разходи е основно за сметка на нарастването на харчовете на НЗОК - 707%, докато разходите на републиканския бюджет и общините не се променят съществено. Това съобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков на кръгла маса в Народното събрание на тема "Здравето на българите през XXI век - тенденции и предизвикателства". Той е категоричен, че цялата система на здравеопазване у нас е насочена към лечебната дейност, но процесът на активно лечение не е обвързан с получените резултати и липсва проследяване на пациента във всички етапи на лечението. В същото време парите за профилактика са намалели с 0,13%.
Изключително сериозен е проблемът със служителите в РЗИ - след неколкократни съкращения щатът в момента е сведен до 2500. Ако се запази сегашното положение, през следващите 5-10 години системата на общественото здравеопазване ще изпадне в затруднение да функционира и да изпълнява в пълен обхват своите дейности, прогнозира доц. Хинков. Сериозен е и недостигът на специалисти по медицински грижи, от които около 40% са в предпенсионна и пенсионна възраст. Броят на медицинските сестри е почти равен на броя на лекарите. Това ще се отрази на качеството на медицинската помощ, прогнозира доц. Хинков и даде пример с успешна операция, която може да се компрометира в следоперативния период заради липса на кадри. Дефицитът от лекари не е сериозен, но около 50% от тях са в предпенсионна и пенсионна възраст. 



"Здравето на българите през XXI век - тенденции и предизвикателства", бе темата на кръглата маса, която се проведе в НС
Снимка БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ