19 Април 2024петък12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Външно призна за проблем с новото име на Македония

МВнР приветства договореното с Гърция, но и то като БСП иска гаранции, че няма да има претенции за граници, език и идентичност

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 1043

След като Скопие и Атина се разбраха за името Северна Македония, българското външно министерство излезе с позиция, от която става ясно, че проблем за България може да има. МВнР "приветства постигнатата договореност" по въпроса, но ще изисква и гаранции как наименованието ще се отрази на междусъседските ни отношения. "Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени", гласи становището на министерството.
"България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. Оценяваме усилията на Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион", коментира в НС международният секретар на ПГ "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той припомни, че договореното ново име съдържа георгафско определение, което е в противоречие на многократно изразявана позиция на поредица български правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от настоящия кабинет. Вигенин подчерта, че левицата настоява спешно да разбере какви гаранции ще изиска кабинетът, че името няма да представлява предпоставка за предявяване на претенции към България по отношение на историята на страната и идентичността на българите. Той уточни, че от началото на преговорите за членство на Македония в ЕС БСП предлага позицията на България да бъде обвързана с даването на подобни гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа.
Депутатът от "Обединени патриоти" и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов нарече Македония "Франкенщайн". Според него БСП били виновни за съществуването на такава държава. Той все пак уточни, че това не била позицията на ОП, а само на ВМРО. Партията на Красимир Каракачанов приветства новото име на съседната страна. "Най-накрая между Македония и Гърция се намери компромис, свързан с името. Така един проблем на Балканите ще бъде решен. Когато държавите около България са стабилни и нямат проблеми, тогава и българската държава ще е успешна и по-стабилна", отбеляза Ангелов. Според него, щом преди години сме приели името Македония, нямало особено значение дали към него ще се добави географско понятие. Ангелов не се притеснявал от териториални претенции на Скопие към България, защото това било уредено в договора за добросъседство между двете страни.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ