29 Март 2024петък17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лъвове в поклон пред подвига на книжарите

Забележителният мост над Владайската река в София е съграден върху ценни отломки от римско време

/ брой: 114

visibility 1621

Пенка Исаева

  Един от най-забележителните мостове в София - Лъвовият, който е над Владайската река близо до Централна гара, става на 130 години. Преди това в турско време се наричал Шарен, а реката под него - Канлъ дере, т.е. Кървавата река.
  Според легендата реката получила името си заради нахвърляните в нея тела на избитите българи, защитавали Средец от турците, както и заради лютия характер на местните шопи средечани от близката Драз махала. На тях турците дали правото да носят оръжие, за да поддържат реда край реката.
  Историците обаче смятат, че градските легенди само донякъде са верни. Наистина, реката била кървава, но не само от убитите бунтовници, а предимно от непродадените заклани животни, изхвърляни ежедневно в нея. А защо махалата там се е казвала Драз махала? Обяснението е просто - от нея навремето всеки е могъл "да драсне", т.е. да избяга. "Женския пазар си го е имало и тогава и цялата кръв била от непродадените животни", разказва историкът Стоян Трендафилов.
И Шареният мост си има своята история, тя пък е свързана с името на богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди. Сред шопите той се прочул като "шашавия" Халил. Една година реколтата се случила много добра и сред селяните бързо се разчуло, че Халил купува слама и те се надпреварвали кой да му занесе повече. Той никого не върнал, а честно, макар и евтино, плащал на всеки. На въпросите защо му е толкова много слама, турчинът спокойно отговарял, че времето продава сламата.
  На следващата година реколтата била лоша и селяните пак идвали при Халил да си купят по някоя кола слама. А хитрият турчин продавал и естествено с голяма печалба. За да докаже на шопите, че не е "шашав", съградил мост (1613 г.). От едната му страна стоял надпис: "С време продадох и мост създадох", а от другата поръчал на каменоделците да изпишат върху камъка едно нравоучение от Корана: "Където няма мост - съгради мост, където няма чешма - съгради чешма". В духа на турската традиция мостът бил нашарен с червени и жълти линии, откъдето и идва името му - Шарен.
   До Освобождението на мястото, на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирали "престъпниците" (т.е. българските борци за свобода), според турските власти. В Османската империя е съществувало правило, ако "престъпникът" не е от града, да бъде
обесен пред тази порта, през която е влязъл. Затова Левски е ликвидиран пред Източната порта (където днес е паметникът на Апостола).



   На 5. 11. 1877 г. едновременно са обесени участниците в т.нар. бунт на книжарите Георги Стоицев-Абаджията, псалт в църквата "Св. Крал" (сегашната "Св. Неделя"), Никола Крушкин от бившата махала Кору чешме, Киро Гьошев-Седемчето и Стоян Табаков-Табака, всичките съратници на Васил Левски. При обиските в книжарниците им са открити бунтовни книжа, сред които и съставената от Никола Вардев песнопойка с бунтовни песни, включващи и забранената "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов. Когато ги бесели, те пеели тази песен. Поведението им толкова впечатлило английския репортер на в. "Стандарт", че освен изпратения репортаж за изключителния им героизъм, той успял да откупи дрехите на Стоян Табака и ги подарил на музея на мадам Тюсо в Лондон.



  Именно в чест на четиримата обесени книжари-революционери една година след Освобождението Хр. Г. Данов предложил да се изгради паметник. Идеята била веднага приета и от политиците, и от населението и се решава да се изгради цял мемориален комплекс на площада пред Шарения мост. Изпълнението му било поверено на фирма "Братя Прошек", по проект на Вацлав Прошек, изработен още през 1888 г. Строежът започнал едва следващата година поради бавното събиране на парите. За съжаление от целия комплекс бил построен само мостът с четирите лъва в краищата му, символизиращи силата и героизма на четиримата книжари, както и на всички загинали борци за свобода.
   Мостът е дълъг 26 метра и е широк около 18. Четирите бронзови лъва са изработени от виенската фирма "Вагнер Биро". В книгата си "Спомени" Димитър Пенев обаче е посочил друг изпълнител на проекта, а именно "Тодор Велян и сие" под ръководството на инж. Конт, за когото разказва подробно и списание "Светлина". В него е отпечатана и една от първите снимки на Лъвовия мост.
  При последното преустройство на Лъвов мост са открити стотици ценни отломки от римски мост, датирани от археолозите от около I-II в. На това място е възникнало тракийското селище Средец още от VII в. пр. Хр. Смята се от историците, че това е най-старото населено място на Балканския полуостров, а и на цяла Европа, за което са допринесли благоприятните климатични условия, кръстопътното географско положение и горещите минерални извори.
  Средец е лежал на един от най-древните пътища на Европа - "Вия Сингидунум", свързващ континента с Близкия изток. Римският мост над Владайската река пък е свързвал поселището с главния път и е изпълнявал и ролята на митница, защото Средец е имал тогава автономно управление (при императора Марк Улпий Траян, при когото Сердика получава своя разцвет според историците).
  Археолозите открили сред руините на моста и уникален римски печат - търговска пломба на император Теодосии I Велики, властвал от края на IV в. На нея са изобразени император Теодосий и синовете му Аркадий и Хонорий. Всъщност той е известен с това, че е единственият владетел, разделил Римската империя на две между синовете си. С този печат-пломба се обмитявали всички стоки, влизащи в града. Историците смятат, че римският мост е бил разрушен през V в. от набезите на варвари в отслабената империя.


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ