Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Едва 23% от кръвта у нас се набавя с доброволно кръводаряване

Дума

15. Юни 2018 , брой: 114   581   0Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни кръводарители, затова потребностите от кръводаряване при нужда се задоволяват основно от роднини. Част от целите в програма на Световната здравна организация е до 2020 г. всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите смятат за най-безопасната група донори. Към днешна дата 62 държави задоволяват над 99,9% от нуждите си от кръв посредством доброволно безвъзмездно кръводаряване.
На Световния ден на доброволния кръводарител 14 юни Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) напомня, че е нужно по-отговорно отношение към спасяването на човешкия живот и повече съпричастност към проблема с недостига на кръв, който засяга цялото общество.
"България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарителите в Европа. Опитът на Българската организация за доброволно кръводаряване показва, че у нас всекидневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители", заявиха от организацията.
 

Представители на мотоорганизацията Sofia Riders подкрепиха кръводарителската акция на ВМА, организирана в Световния ден на кръводарителя
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"