Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Депутатите прекратиха мандата на проф. Плочев

Аида Паникян

15. Юни 2018 , брой: 114   283   0С 11 гласа "за" на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и 7 "против" на БСП депутатите от здравната комисия прекратиха мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Аргументите на ГЕРБ, изложени от доц. Лъчезар Иванов, бяха, че той бил работил 16 години с Плочев и здравето на професора било недобро, така че влошеното му състояние не било отсега. Доц. Георги Йорданов от БСП поиска време, за да бъде уточнено здравословното състояние на Камен Плочев, но проф. Георги Михайлов попита защо, след като е имал хронично заболяване, то изведнъж се прояви в края на февруари. Д-р Нигяр Джафер заяви от името на ДПС, че нейната партия няма да гласува нито "за" прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, нито "против", нито "въздържали се". "Очакваме работещи решения, а не персонални промени през няколко месеца", заяви тя.
ДУМА припомня, че проф. Плочев застъпи в мандата на предшественика си д-р Глинка Комитов, избран през март 2015 г., но подал оставка в края на юни 2017 г.
Плочев през февруари уведоми депутатите за големите дългове на НЗОК към чужди каси, преди да е съгласувал действията си с министъра на здравеопазването, което предизвика сериозен скандал, след който здравословното му състояние се влоши. След 3-месечно отсъствие той уведоми Надзорния съвет на НЗОК, че му се налага да продължи лечението си с още 1 месец, но това противоречи на Закона за здравното осигуряване. Плочев бе категоричен, че не подава оставка.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"