25 Април 2024четвъртък04:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Македония и Гърция подписаха за името

Заев подари на Ципрас вратовръзката си, очакват се нови протести

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 337

Вчера бе направена решаваща стъпка за преодоляване на взривоопасния дипломатически спор между Гърция и съседната й балканска страна с подписването на историческо споразумение за промяна на името й от Бивша югославска република Македония, както бе официалното название до днес, на Северна Македония.
На среща на брега на Преспанското езеро, на границата между двете държави, под споразумението, слагащо край на спора, започнал преди 27 години, поставиха подписите си гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров.
Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека пеем радостни песни на Балканите, категоричен бе Ципрас. Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие, каза още той.
Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и занапред. С тези думи започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш вяра, мечта и надежда - можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на философа Аристотел. С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност за нашето бъдеще, заяви Заев.
Регионът вече има една нова реалност. Вече живеем в свят, в който сме много зависими един от друг. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията, обърна се Заев към всички противници на идеята. Горди сме с този договор, заключи Зоран Заев.
На място присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.
В края на церемонията министър-председателят Зоран Заев подари червената си вратовръзка на Ципрас.
С договора, който бе разсекретен, по отношение на езика е предвидено, че македонският език и в ООН остава македонски език - без никаква бележка под линия с доуточнение.
Що се отнася до гражданството или националността, споразумението предвижда - македонец (гражданин на Република Северна Македония).
Химнът, герба и знамето не се променят, както и кодовете МК-МКД, докато регистрационните номера и документите за самоличност не са част от международна кодификация и за изготвянето им ще се следва написаното в договора, пише в документа.
И в двете страни обаче се очакват нови протести след подписването на договора. Почти седем от всеки 10 анкетирани гърци в анкета, публикувана в събота, се противопоставят на името Северна Македония за Бившата югославска република Македония (БЮРМ), пише електронното издание Ekathimerini.
Споразумението трябва да бъде ратифицирано от двата парламента, а след това в периода от юли до октомври македонското правителство трябва да организира референдум и ако резултатът е положителен, ще се продължи с конституционна ревизия.
В събота правителството на Алексис Ципрас оцеля без затруднения след опита за вот на недоверие, който трябваше да блокира споразумението за новото име на Македония, съобщи говорител на правителството.
Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ срещу митинг на противници на споразумението за новото име на Македония пред сградата на парламента в центъра на Атина. Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви, че щурмовите отряди на крайнодясната партия "Златна зора" са готвили нападение срещу парламента и с това са свързани опитите за нахлуване на демонстрантите по време на обсъжданията на вота на недоверие към правителството.



Външните министри Никола Димитров (вляво) и Никос Кодзияс слагат подписите си под договора. Зад тях са Зоран Заев и Алексис Ципрас
Снимка БГНЕС

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ