29 Март 2024петък18:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общинското здравеопазване в София е на ръба на фалита

За финансови проблеми в болницата по онкология алармира общинската съветничка от БСП Милка Христова

/ брой: 115

автор:Деси Велева

visibility 907

Столичното общинско здравеопазване е на ръба, две болници излизат на загуба през миналата година, а поликлиниките с отрицателен финансов резултат са шест. Това показват отчетите за 2017 г. за състоянието на лечебните заведения в София. Общата им загуба е над 620 000 лева.
Дори печелившите болници и медицински центрове имат минимални печалби от 1000 до 10 000 лева, което говори, че финансово са на ръба, коментира Милка Христова, общински съветник от БСП. Според нея причините се крият в държавната политика към общинските лечебни заведения, които са недофинансирани, а извършваната от тях дейност не се заплаща. Ако не са деветте милиона лева, които Столичният общински съвет гласува на година, досега те щяха да са фалирали, категорична бе Христова. Тя припомни, че общинското здравеопазване няма алтернатива, от него се възползват социално слаби хора, особено в областта на долекуването и палиативните мерки. "В тази сфера заетостта на леглата е почти 100%, което показва колко значим сектор е това. Затова трябва да се преструктурират лечебните заведения и да се намери нишата", коментира още Милка Христова. Тя алармира и за назряващите проблеми със Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания, която заемаше доскоро водещо място в София, но заради увеличаващите се частни заведения за лечение на онкологични болести сега е на ръба на оцеляването. Това личи и от финансовите отчети, които сочат, че докато през 2015 г. печалбата на болницата е 723 000 лева, през 2016 г. пада на 436 000 лева, а през миналата година се е сринала до 4000 лева.
От губещите болници най-драматично е положението с Четвърта градска, която продължава да е на минус с над 240 000 лева през миналата година. Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Кремиковци пък е загубила 58 000 лева.
II АГ "Шейново" може да се похвали с печалба от 2000 лева през 2017 г. при загуба от 755 000 лева през 2016 г., направена от изплащане на суми по загубени съдебни дела. Срещу болницата обаче продължава да има заведени искове и при лош изход, това ще доведе до нови загуби. Пета градска болница има непокрити задължения за такса смет са 390 000 лева, а към доставчици - близо 4 млн. лева, като една четвърт са за медикаменти. Другата година общинска акушеро-гинекологична болница 1 АГ "Света София" има четворен спад в печалбата за една година. Срив има и в печалбата на Първа градска болница - през 2016 г. тя е била 308 000 лева, докато през миналата година е паднала до 42 000 лева, като приходите са с близо 1 млн. лева по-малко.
Втора градска болница е излязла на плюс, след като миналата година е била на загуба от 70 000 лева. Срещу нея са заведени 4 дела за обезщетение за починал, за тежка телесна повреда и непозволено увреждане и отчетът показва, че болницата има ликвидни проблеми и задълженията й не са обезпечени с имуществото й.


Шест ДКЦ-та в столицата са на загуба


Сред поликлиниките в най-тежко положение е IХ Медицински център в кв. "Орландовци". Там в изключително лошо състояние е сградният фонд, а условията за работа са принудили медицински специалисти да напуснат. Тревожно е състоянието, в което се намира и ХХХ ДКЦ в район "Връбница", което има големи финансови задължения, натрупани от предишни ръководства.   
  ДКЦ V, известно като Студентска поликлиника, е влошило финансовото си състояние през последните 2 години и загубата му расте от 126 000 на 147 000 лева. Въпреки че общината е предоставила заем от 91 000 лева за заплати и осигуровки, 2017 г. е приключена с неизплатени задължения за персонала от 57 000 лева. Близо 100 000 лева заем е получил ДКЦ ХI за заплати и доставчици, но загубите му са двойно повече в сравнение с предходната година.


 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ