28 Март 2024четвъртък20:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Минусите в общината

/ брой: 115

автор:Деси Велева

visibility 805

За поредна година финансовите отчети на столичните общински фирми за предходните 12 месеца бяха приети набързо, без анализи на резултатите, без отговори какво е довело до съответните плюсове и минуси срещу името на всяко едно дружество. Управляващите предпочетоха да заметат цифрите, които не са им в угода, а въпросите на опозицията в лицето на БСП не намериха отговори нито в ресорните комисии, нито по време на заседанието на Столичния общински съвет.
Отчетите говорят, че през 2017 г. трите транспортни фирми на Столичната община са излезли на минус заедно с 2 болници и 6 поликлиники, а най-големият губещ отново е "Топлофикация". Това са фактите. Те обаче се тълкуват по различен начин през различните погледи на управляващите и на опозицията. Докато според първите общинската икономика се развива стабилно, според другите - транспортът и здравеопазването са на ръба на оцеляването. Всъщност не е нужно да си общинар, специалист, финансист и прочие експерт, за да установиш, че когато пред едно число стои знакът "минус", нещата за съответното дружество не са цветущи. А минусите хич не са малко и в повечето случаи са тенденция. Показват нестабилност, липса на политика и ясна цел в управлението най-вече на транспортните фирми. Увеличената цена на билета, която трябваше да запълни дупките на градския транспорт, явно не постигна целта си. По улиците все още се движат автобуси на 36 години, над 200 трамвая и 60 тролейбуса пък са на над 24 години. В същото време от общинския пай успешно си отхапват външни, частни транспортни оператори, които уж трябваше да са напуснали общинските линии. Къде е тогава успешната политика в управлението на общинската икономика, с която се хвалят от ГЕРБ? Къде отиват милионите, наливани в различни дружества? В транспорта на върха все още се задържа единствено онази фирма, която се споменава с нотка на отвращение и недоверие - Центърът за градска мобилност. Придобил сред широката общественост второ име - "черна дупка", той дърпа към себе си всички свободни ресурси, до които може да се докопа чрез паркинги, сини и зелени зони.
Другият сектор, който страда под общинската грижа, е здравеопазването. Трудно би било то да е на различно дередже от държавното, но все пак и Столичната община има какво да направи за сградния фонд и оборудването. Нейната роля е най-вече за поддържане и подпомагане на дейността на диагностично-консултативните центрове, които периодично издъхват дали заради некомпетентно ръководство, дали заради лош сграден фонд, дали заради отлив на специалисти. Тяхното състояние обаче няма да се подобри с демонстрацията на самодоволството у ГЕРБ и с неглижирането на проблемите в общинската икономика като цяло.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ