19 Април 2024петък16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ердоган призова турците да дадат урок на Запада

Президентът произнесе едночасова реч на едномилионен предизборен митинг в Истанбул

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 416

На грандиозен предизборен митинг турският президент Реджеп Ердоган призова привърженици и сънародници да дадат на 24 юни "достоен урок на Запада". В неделя в югозападната ни съседка ще се проведат предсрочни президентски и парламентарни избори. Самият Ердоган е кандидат за преизбирането му на висшия държавен пост.
"Западът гледа към 24 юни. Какво чака Западът? Как да бъде свален Ердоган? Готови ли сте да дадете нужния урок на Запада?", запита президентът множеството, което според турските медии достигнало 1,3 млн. души, изпълнило площад "Йеникапъ" на брега на Мраморно море.
"Нека отсега да ни е честит празникът на демокрацията на 24 юни", обяви в едночасовата си реч Ердоган в знак на увереност в изборната победа. Той също призова гласоподавателите да гласуват на парламентарния вот за Коалиция за републиката. Освен Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която Ердоган създаде и дълги години бе неин лидер, тази коалиция включва и Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели. Според социологическите проучвания тя не би прескочила 10-процентния праг за влизане в парламента, ако участва самостоятелно на изборите.
В речта си Ердоган се спря специално на Истанбул, чийто кмет е бил в миналото.  "Днес отново Истанбул пише епопея. Давате (ни) сила и смелост. Благодарение на нашите усилия историческият и легендарен мегаполис се превърна в център на света", каза Ердоган, цитиран от в. "Стар". На свой ред в. "Сабах" се спира на думите му, че в редица проекти в Истанбул през последните 16 години, в които на власт е ПСР, са били инвестирани 236 млрд. турски лири, а визията на града за образованието, инфраструктурата и бизнеса е била значително подобрена. Правителството на ПСР е увеличило броя на университетите от 21 на 57, продължава и осъществяването на голям брой проекти, чиято цел е да превърнат мегаполиса в културен център, припомни ораторът.
Истанбул с над 15-милионното си население е най-важният град за вота на 24 юни, защото ще излъчи 98 от 600-те депутати в новия парламент. На изборите през 2011 г. ПСР спечели мнозинство в града на Босфора, но на вота през 2016 г., а след това и на референдума миналата година изгуби мнозинството. Недоволен от резултата, Ердоган отстрани с указ дългогодишния кмет на града Кадир Топбаш и назначи на негово място Мевлют Уйсал.
Освен почти цялото правителство и върхушката на ПСР и ПНД сред официалните гости на митинга бе и Тансу Чилер. Тя е първата жена премиер на Турция, преди ПСР да дойде на власт. В кратко изявление от трибуната Чилер заяви, че "присъства на този митинг, водена от националното си съзнание". Чилер не отговори на поставен й от журналистите въпрос възнамерява ли да се върне в политиката. Смята се, че чрез участието си Тансу Чилер подкрепя визията на Ердоган за борбата срещу терора на Кюрдската работническа партия (ПКК).
Въпреки лошото време площадът бе изпълнен до краен предел със симпатизанти на ПСР не само от Истанбул, но и от съседните окръзи, съобщиха медиите. Митингът на "Йеникапъ" бе 26-ият от предизборния маратон на Коалиция за републиката, който Ердоган започна на 26 май. В петък и събота Ердоган ще проведе митинги в отделните райони на Истанбул.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ