Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Само за два месеца КЗД образува 210 преписки за недостъпна среда

В комисията от дискриминация най-често се жалват хора с увреждания

Аида Паникян

19. Юни 2018 , брой: 116   157   0Комисията за защита от дискриминация (КЗД) образува общо 210 нови преписки за недостъпна среда след обстойни проверки в цялата страна през април и май. Очакването на КЗД е всеки месец да се образуват между 80 и 120 нови преписки. Това се осъществява в рамките на безсрочната кампания на комисията "Достъпна България", която започна през м.г. Новообразуваните преписки в КЗД са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на комисията, в който участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки, поясниха от КЗД. Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др. Ако по дадена преписка се установи, че има недостъпна среда за хората с увреждания, КЗД има право да налага първоначална глоба до 2000 лв., а ако нарушението не се отстрани в срок, глобите може да достигнат до 20 хил. лв. за всяка преписка.
ДУМА припомня, че в рамките на националната кампания КЗД изследва достъпността на градската инфраструктура и публичните обекти, за да бъдат показани добрите практики. КЗД връчи сертификати за достъпност на НДК, на Дома на културата "Красно село" в София, на столичното 125 СУ "Боян Пенев", на областната администрация в Ловеч и др.
"Най-много образувани преписки в КЗД има по жалби от хора, които се чувстват дискриминирани по признак увреждане. Те се оплакват от дискриминация при упражняване на правота на труд, в здравеопазването, при непреодолимата за тях архитектурна среда. Виждаме, че проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени, коментира за ДУМА Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД. Той уточни, че през 2017 г. най-много образувани преписки в КЗД има по признак увреждане. От защитените признаци най-често срещани в преписките за м.г. са лично положение (в 162 преписки). Лично положение е компилация от няколко характеристики на индивида, затова е правилно да се посочи, че най-много са преписките по признак увреждане, обясни Хюсеинов. По този признак са образувани 79 преписки. Големият скок в броя на преписките се дължи на това, че в рамките на кампанията работещите в КЗД и регионалните им представителства изследват местата в цялата страна, които не са достъпни за хората с увреждания. До началото на кампанията КЗД разчиташе само на сигналите на граждани. 

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"