Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Бедата с цените

Мая Йовановска

20. Юни 2018 , брой: 117   436   0Голям еквилибрист е тоз Иван Иванов, шефът на регулаторната независима комисия, дето определя цените на газ, парно, вода, ток. Вчера той предупреди (неясно кого) да не се спекулирало с поскъпването на парното, топлата вода и тока. Явно човекът много го е страх да не падне от апетитния си пост. И взе да увърта и шикалкави за новите цени. Нямало да са повече от 5% за парното, ама нямало и как да са по-малко от 3%. Токът пък щял да поскъпне още по-малко и т.н. Хем другите не трябва да спекулират, хем той нищо не искал да прогнозира, хем някак трябва да оправдае пред хората поредното поскъпване.
На всички е ясно, че след като газът поскъпва от 1 юли над 5%, няма начин цените на парно и ток да останат непокътнати от монополистите. Само дето нямам спомен някога подобни цени да са били понижавани, когато горивото евтинее. И сега явно трябва да сме "доволни", че КЕВР ще разреши на "Булгаргаз" да вдигне цените на газа само със 11%, при искани от дружеството 18%. И да се самоуспокоим, че ще ни застигне по-малкото зло. Наглост.
Впрочем точно вчера "Евростат" огласи статистика, която за съжаление не показва нищо ново - че българите сме на дъното в ЕС по покупателна способност и най-ниско БВП на човек. И какво от това? Сигурно същите тези експерти от КЕВР ще ни обяснят, че у нас се "наслаждаваме" на най-ниските цени на ток, парно, вода... 
Господин Иванов, лошото е, че и да "спекулираме", и да не спекулираме, КЕВР ще разреши цените да се повишат. Дали с повече, или с по-малко, резултатът отново ще е в полза на монополистите. И никога в защита на бедните български потребители. Година след година ошушкването продължава, каквито и словесни еквилибристики да правите.
Впрочем, същият този Иванов обяви, че КЕВР нямало да изказва позиция във връзка с водния потоп от понеделник в София. Виновна била многото дъждовна вода. Имало бедствена ситуация. Вярно ли?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"