20 Април 2024събота17:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Законът за личната помощ влиза в законите на МТСП

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 914

Проектозаконът за личната помощ, написан от екип на омбудсмана и родителите на деца с увреждания, които протестираха, ще стане част от законопроектите на МТСП. Това бе решено по време на вчерашното заседание на Националния съвет на и за хората с увреждания (НСИХУ). Предложенията за промени в личната помощ ще бъдат част от подготвяния от работна група проектозакон за социалните услуги, а финансовата рамка - част от новия проектозакон за интеграция на хората с увреждания.
По време на заседанието омбудсманът Мая Манолова представи проекта, според който за осигуряване на индивидуална лична помощ на нуждаещите ще са необходими допълнителни 100 млн. лв. По думите на Манолова законопроектът предвижда финансово подпомагане за 77 104 души, а в момента от услугата личен асистент се ползват около 14 хил. души. Според финансовата рамка на проекта освен отпусканите в момента 169 млн. лв. за асистентски услуги и чужда помощ и за въвеждането на асистентска грижа ще са необходими още споменатите 100 млн. лв.
Национално представителните организации на и за хората с увреждания остро се противопоставиха на идеята за нарочен закон за личната помощ и поискаха текстовете от проекта да бъдат част от проектозакона за социалните услуги. Според тях ще има родители на деца с увреждания, които няма да могат да се възползват от услугата, ако бъдат приети предложенията за личната помощ. "Къде е зам.-председателят на Националния съвет да каже, че още 77 хил. имат право, и децата с диабет, и децата с Даун. Къде сте вие - това не е ли ваш ангажимент? Защо мълчахте до днес. Защо казвате, че е справедливо само 12 хиляди да вземат?", обърна се Манолова към представителите на НСИХУ.
Срещу законопроекта е и становището на МФ. Според ведомството на Владислав Горанов личен асистент би струвала 1,1 млрд. лв. при минимална заплата от 560 лв. за асистента. Против проекта се обявиха и синдикатите, и работодателските организации. Остро негодувание у майките на деца с увреждания предизвикаха думите на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов: "Престанете да разхождате тези клети деца". По думите му "този аматьорски написан закон само изправи на нокти организациите на и за хората с увреждания".
Ако този законопроект беше припознат, аз бих се ангажирал с представянето му в Министерския съвет, заяви социалният министър Бисер Петков, който е и председател на НСИХУ.   

снимка БГНЕС
С викове "Убийци" майките на деца с увреждания изпратиха Димитър Манолов и представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ